ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η «νέα ύλη», οι καθυστερήσεις και η ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ που ήταν έτοιμη από τις 8 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε σήμερα 27 Ιουνίου καθορίζει τις νέες τιμές αποζημείωσης στα αναλώσιμα υλικά Διαβήτη και Μεσογειακής Αναιμίας. 
Επί της ουσίας αποτελεί μια εντολή σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία πρέπει να πωλούν αυτά τα είδη με ξεκάθαρη ζημία, αφού σε αρκετά από αυτά οι χονδρικές τιμές που οι φαρμακοποιοί τα αγοράζουν είναι μεγαλύτερες από τις τιμές αποζημείωσης του ΕΟΠΥΥ. 

Αποτελεί μάλιστα τη δεύτερη απόφαση αυτού του είδους, αφού ακριβώς το ίδο συνέβη και με την προηγούμενη που αφορούσε τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής. 

Το παράλογο δε σταματά εδώ βέβαια, αφού όπως και στην πρώτη απόφαση, έτσι κι εδώ όποιος φαρμακοποιός τολμήσει να χρεώσει τα είδη αυτά στην κανονική τιμή τους, ζητώντας από τους ασφαλισμένους τη διαφορά από την τιμή αποζημείωσης διαπράττει παράβαση συμβατικών όρων, κάτι που θα επισύρει τις σχετικές κυρώσεις


Αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή το κράτος να αποζημειώνει σε όποια τιμή επιθυμεί τα φάρμακα και τα λοιπά είδη ορίζοντας ασφαλιστικές τιμές και παράλληλα να υποχρεώνει τους προμηθευτές του να του πωλούν με ζημία σε τιμές μικρότερες από αυτές με τις οποίες αγόρασαν τα σκευάσματα αυτά, απαγορεύοντάς τους να αναζητούν το υπερβάλλον κόστος από τον τελικό χρήστη τους. 

Την ίδια στιγμή η αποπληρωμή των οφειλομένων από τα είδη που χορηγήσαμε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ήδη έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη με τον Μάρτιο να καθίσταται κι εκείνος ληξιπρόθεσμος εντός ολίγων ημερών. Οι όποιες διαβεβαιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ απλά δεν οδηγούν πουθενά, αφού μόλις τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε την εκκαθάριση του Ιανουαρίου και δεν έχουν πληρωθεί ούτε τα μισά φαρμακεία της χώρας. 

Με λίγα λόγια ο ΕΟΠΥΥ μας οδηγεί δίχως άλλο στα όρια της ανοχής μας και μας αναγκάζει να οδηγούμαστε από μόνοι μας ως πρόβατα σε σφαγή. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη οι Σύλλογοι να κάνουν το καθήκον τους και να προβούν άμεσα σε ενέργειες ώστε η βάση των φαρμακοποιών να αποφασίσει για τις δράσεις που πρέπει να ξεκινήσουν. 

Υ.Γ. Στις 4 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Όλη η αλήθεια για τη νέα σύμβαση ΠΦΣ-ΕΟΠΥΥ» προειδοποιώντας για όλα όσα έχουν συμβεί ήδη και έτυχε σφοδρής επίθεσης από το προεδρείο του ΠΦΣ που υπέγραψε τη σύμβαση, χαρακτηρίζοντάς τον εξαιρετικά υπερβολικό. Μάλλον τελικά... ήξερε πάρα πολύ καλά τι έγραφε!


Αργύρης Αργυρόπουλος

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. 
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης