ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έκτακτη ανακοίνωση των τεσσάρων μεγαλύτερων Συλλόγων για τα αναλώσιμα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΑΤΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΧΑΪΑΣ


AΘΗΝΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στο ΦΕΚ β’ 2181/27.6.2017 δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΕΟΠΥΥ 636/376/31.5.2017 με θέμα : «Επανακαθορισμός τιμών αποζημίωσης σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία».
Όπως θα παρατηρήσετε οι τιμές αναλωσίμων στην πλειονότητά τους είναι απαγορευτικές για την χορήγησή τους από τα φαρμακεία μας. Το ίδιο συμβαίνει με αρκετά σκευάσματα ειδικής διατροφής για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει ορίσει ως τιμές αποζημίωσης μικρότερες της χονδρικής με τις οποίες τα προμηθευόμαστε.
Επιπλέον στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι:

«…Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.»
Όλα αυτά αποτελούν έναν παραλογισμό της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία δεν αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος των παρόχων και εν προκειμένω εις βάρος των φαρμακοποιών. Καθορίζει τιμές αποζημίωσης από τον Οργανισμό, πολύ χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης (χονδρικές) και ταυτόχρονα απαγορεύει την οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, «μετακυλώντας» την στους φαρμακοποιούς.
Στην τελευταία μας συνάντηση επισημάναμε το γεγονός και δηλώσαμε ότι οποιαδήποτε αντίδρασή μας, για την οικονομική προστασία καθώς και την αξιοπρέπειά μας θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις απαράδεκτες, ανεφάρμοστες και παράλογες αποφάσεις του Οργανισμού. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την παροχή των υπηρεσιών μας, όντας απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, παρά τις επανειλημμένες προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ περί έγκαιρης πληρωμής μας και επιπλέον επιβαρυνόμενοι με αποφάσεις και πράξεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υποβαθμίζουν την Δημόσια Υγεία.
Επιπλέον η αθέτηση των συμφωνιών και των υποσχέσεων του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι για όσο καιρό δεν θα λειτουργούσε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εΔΑΠΥ (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) δεν θα περικόπτονται γνωματεύσεις που θα αφορούσαν στην μη λειτουργία του συστήματος, μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε την συνέχιση της πίστωσης προς τον Οργανισμό.
Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να αντιμετωπίσουμε την ζοφερή αυτή κατάσταση, που έχει προκληθεί με τις αυθαίρετες αποφάσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.
Ήδη σήμερα ζητείται ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει συνυπογράψει την επέκταση της Σύμβασης των φαρμάκων περί αναλωσίμων, ώστε να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά. 

Για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

ΑΤΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΧΑΪΑΣ


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Κ. Λουράντος, Κ.Θεοδοσιάδης, Κ.Κούβαρης, Α.Σοφιανόπουλος