ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αδυναμία προμήθειας ενδοφλέβιων σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ρευματοπαθείς

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αρνείται να εκτελέσει την συνταγή για την θεραπεία, εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Πρόκειται για ασθενείς με ρευματική πάθηση που είναι ήδη σε ενδοφλέβια θεραπεία και έχουν την ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντα γιατρού και την νοσοκομειακή γνωμάτευση.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρευματοπαθείς είτε να αλλάζουν θεραπεία είτε ακόμη να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση. Η αλλαγή της θεραπείας στους ρευματοπαθείς που εμφανίζουν σταθερή κατάσταση με τον ενδοφλέβιο παράγοντα είναι αντιδεοντολογική, επικίνδυνη και ανήθικη. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιολογικών παραγόντων είναι κατά κανόνα ασφαλέστερη από την υποδόρια λόγω αδυναμίας απόσυρσης του φαρμάκου σε εμφάνιση ανεπιθύμητης δράσης και μάλιστα εκτός νοσοκομείου.

Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κα Αθανασία Παππά τονίζει στην επιστολή ότι μόλις 50 ρευματολόγοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ο ιατρός του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να συνταγογραφήσει. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος ειδικά για τους ασθενείς της περιφέρειας οι οποίοι ως επί το πλείστον παρακολουθούνται από ιδιώτη ρευματολόγο ιατρό.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, δεδομένου ότι είναι αδύνατον οι ασθενείς να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία ή θεράποντα ιατρό.


Πηγή : iatropedia