Νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των νέων παρεμβάσεων στη φαρμακευτική αγορά ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, ύστερα από την συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και τον επικεφαλής τους Giuseppe Carone.
Οι παρεμβάσεις αυτές, θα αποτελέσουν μέρος των διατάξεων του ενιαίου νομοσχεδίου που θα προωθηθεί προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, κύλησε ομαλά, "χωρίς σημεία τριβής" όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, με τις προτάσεις να γίνονται αποδεκτές, σχεδόν στο σύνολό τους .
Αναλυτικά, παραμένει η πρόταση για τέλος εισόδου 25% των καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα, προωθείται το ενιαίο rebate με το πολυώνυμο που έχει εισηγηθεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης, ενώ μελετάται και μια αναμόρφωση στο clawback, προκειμένου να είναι πιο αναλογικό και δίκαιο.
Αξιολόγηση σε δύο στάδια
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων, η αλλαγή αφορούσε τον αριθμό των χωρών που στο εξής θα λαμβάνονται υπόψιν. Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε κυκλοφορία σε 12 χώρες, αποζημίωση σε 8 χώρες και αξιολόγηση από φορείς HTA σε 4 χώρες, τώρα, η συμφωνία αφορά την κυκλοφορία σε 9 χώρες, αποζημίωση σε 6 χώρες, εκ των οποίων οι 3 διαθέτουν αξιόπιστα συστήματα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το μέτρο αφορά το πρώτο στάδιο αξιολόγησης, ενώ ακολουθεί το δεύτερο επίπεδο αξιολόγησης, που πρέπει να ικανοποιεί τέσσερις παραμέτρους:
ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες (θεραπείες που αφορούν παθήσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπευτικό κενό),
προστιθέμενη θεραπευτική αξία (εμφανής βελτίωση στο θεραπευτικό σχήμα, αποτέλεσμα κλπ)
σύγκλιση των στοιχείων τεκμηρίωσης και
ικανοποιητική σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας.
Στο μεταξύ, περί τα τέλη Μαΐου αναμένεται τόσο η έκδοση της νέας θετικής λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων, όσο και η έκδοση νέου δελτίου τιμών με τη γενική ανακοστολόγηση.
Για την έκδοση της θετικής λίστας, ήδη από αύριο ξεκινά η αρμόδια επιτροπή τις εργασίες αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, ξεκινά και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να συζητά με τους ενδιαφερόμενους το κόστος των θεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας, καθώς και των νέων από στόματος σχημάτων θεραπείας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.
Πηγή : healthmag