Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Για πρόληψη και στα φαρμακεία! Πως θα παρέχονται υπηρεσίες υγείας στη νέα Πρωτοβάθμια

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ειδικά προγράμματα πρόληψης μέσω και τον τοπικών ιδιωτικών φαρμακείων σχεδιάζει να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι σε δημόσια διαβούλευση ώστε να κατατεθούν παρατηρήσεις και σχόλια από τους εμπλεκόμενους, προβλέπεται ειδική συμμετοχή για τους φαρμακοποιούς στο νέο σύστημα.


Παρεχόμενες υπηρεσίες

Ειδικότερα όπως αναφέρουν πηγές , τα τοπικά φαρμακεία που σήμερα είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρόληψη επίσημα αφού θεσμοθετείται πια ο ρόλος τους. Έτσι θα μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς με φαρμακευτικά προϊόντα που θα τους αποστέλλονται επίσημα από το νέο τοπικό δίκτυο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έπειτα από σχετική συμφωνία.

Επίσης θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε ειδικά προγράμματα ενημέρωσης τα οποία θα συντονίζονται από τα τοπικά Κέντρα Υγείας, που πλέον θα δημιουργούν τον Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, ενώ όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ,υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί αμοιβή για τους φαρμακοποιούς η οποία θα προβλέπεται στα κονδύλια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Ωστόσο αυτό που θα καταστεί σαφές και μέσα από ειδική παράγραφο στο νομοσχέδιο- λένε πηγές - είναι ότι οι παροχές αυτές προς τους ασφαλισμένους δε θα μπορούν να χρεώνονται από τα φαρμακεία ξεχωριστά.

Τις επόμενες ημέρες πάντως μαζί με τους γιατρούς με τους οποίους θα ξεκινήσει διάλογος, αναμένεται να υπάρξει ειδική συζήτηση και με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ώστε να καθορισθούν οι λεπτομέρειες για το νέο σύστημα.

Άγνωστο παραμένει πάντως πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καθώς όπως σημειώνουν πληροφορίες , η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προωθηθούν πρώτα τα όποια μέτρα συμφωνηθούν με τους δανειστές μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, πριν από οποιαδήποτε άλλη νομοθετική παρέμβαση.


Πηγή : healthreport