ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα ύψη οι συνταγές των φαρμάκων! Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης

Κόφτη στις συνταγές των φαρμάκων προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης.

Τον περιορισμό των συνταγών που γράφονται καθημερινά από γιατρούς σε όλη τη χώρα, προτείνουν ως λύση για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της 3ης συνάντησης που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την Υγεία», παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων, αναλύθηκαν εκτενώς οι λύσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για την ορθή συνταγογράφηση.


Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας προτείνουν ως βασική λύση τον περιορισμό των συνταγών, δεδομένου ότι σήμερα δε γίνεται κανένας έλεγχος από την πολιτεία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Άκης Αποστολίδης (ΣΦΕΕ) επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο αριθμός των συνταγών έχει εκτοξευθεί, καθώς ενώ στο παρελθόν καταγράφονταν 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα σήμερα χωρίς επιπλέον κονδύλια εκδίδονται κοντά στα 6,5 εκατ.

Όλα αυτά την ώρα που οι δαπάνες για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα, χωρίς να προστεθούν όμως επιπλέον κονδύλια. Να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους κυμάνθηκε προς τα τέλη του 2016 κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη παρέμεινε καθηλωμένη στα 1,945 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων από την πλευρά του ανέφερε με νόημα πως αν ο ίδιος θα κατείχε τη θέση ώστε να κάνει παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου, θα περιόριζε τα 72 εκατ. των συνταγών που εκδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης όπως είπε θα «έβαζε κόφτες στη συνταγογραφία ενώ θα εφάρμοζε και πρωτόκολλα». Παράλληλα εξήγησε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις ανά κατηγορία φαρμάκων με βάση τον όγκο και την αξία τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ πάντως ανέλυσε λεπτομερώς και το θέμα της τιμής των γενοσήμων, σημειώνοντας πως είναι ακόμη και κατά 60% πιο οικονομικά από ότι τα πρωτότυπα.

Ωστόσο τόνισε ότι τα γενόσημα δεν αποτελούν επιλογή καθώς «δεν τα δίνουν οι φαρμακοποιοί», λόγω και της έλλειψης κινήτρων.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό έχει προαναγγείλει μέτρα για τα φάρμακα, μεταξύ αυτών και κίνητρα για τα γενόσημα ώστε να τα προτείνουν οι φαρμακοποιοί στους ασθενείς.

Προς ώρας πάντως το υπουργείο Υγείας «παζαρεύει» εκ νέου τα μέτρα που θέλει να προωθήσει στα φάρμακα με τον τροϊκανό Τζουζέπε Καρόνε, καθότι οι προηγούμενες προτάσεις είχαν απορριφθεί από τους δανειστές.

Την απόρριψη των μέτρων υποχρεώθηκε να παραδεχθεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος έχει ξεκινήσει νέες συνομιλίες με τον εκπρόσωπο των δανειστών, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να καθορισθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη νέα φαρμακευτική πολιτική.

Πηγή : healthreport