Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

ΣΦΕΕ: Πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες διαφάνειας μεταξύ επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να δοθεί πολιτική λύση για την αποτελεσματική εφαρμογή του Κώδικα Δημοσιοποίησης ζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μετά το νέο «όχι» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠ) αναφορικά με τη δημοσιοποίηση παροχών των φαρμακευτικών εταιριών σε επαγγελματίες υγείας.

«Διαφάνεια και προστασία προσωπικών δεδομένων στο χώρο της Υγείας, δεν είναι ασύμβατες έννοιες. Αντιθέτως, η προαγωγή τους διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κατοχυρώνει τα συμφέροντα των ασθενών και εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πολίτες» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΦΕΕ.


Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τόσο τα ονόματα όσο και οι αξία των παροχών επιμόρφωσης των εταιριών προς τους γιατρούς. Η ΑΠΔΠ συστήνει, ωστόσο, τη δημοσίευση μόνο των συνεδρίων τύπου Β, δηλαδή των προωθητικών εκδηλώσεων, εμμένοντας στην προηγούμενη γνωμοδότησή της για εξαίρεση των επιστημονικών συνεδρίων – τύπου Α και άλλων παροχών.

Ο ΣΦΕΕ πάντως δηλώνει ξεκάθαρα ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας» και αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η σχετική νομοθεσία.


Πηγή : weekihealth