ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αφιερωμένη στην κατάθλιψη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Γνωρίζετε ποια είναι η βασική αιτία κακής υγείας και αναπηρίας, διεθνώς; Η απάντηση ίσως σας αιφνιδιάσει…

Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την πρώτη θέση στη σχετική λίστα κατέχει η κατάθλιψη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν σήμερα με την κατάθλιψη, ένας αριθμός που αυξήθηκε πάνω από 18% μεταξύ 2005 και 2015. Η έλλειψη υποστήριξης των ανθρώπων με ψυχολογικές διαταραχές, σε συνδυασμό με το φόβο του στίγματος, οδηγούν πολλούς μακριά από τη θεραπεία που χρειάζονται για να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.


Με στόχο την αύξηση του αριθμού των ατόμων με κατάθλιψη που αναζητούν και βρίσκουν βοήθεια, ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ετήσια εκστρατεία με τίτλο “Κατάθλιψη: ας μιλήσουμε”. “Αυτά τα νέα δεδομένα αποτελούν καμπανάκι προειδοποίησης για όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν ως την επείγουσα ανάγκη που είναι”, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του WHO, Dr Margaret Chan.

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι η διαχείρισης των θεμάτων που σχετίζονται με την προκατάληψη και τις διακρίσεις. “Το συνεχές στίγμα που σχετίζεται με τις ψυχικές παθήσεις ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να δώσουμε στην καμπάνια τον τίτλο αυτό”, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών στον ΠΟΥ. “Για κάποιον που ζει με κατάθλιψη, να μιλήσει σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάκαμψη”.

Αυξημένη επένδυση επίσης χρειάζεται. Σε πολλές χώρες, υπάρχει καθόλου ή υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη διαθέσιμη για τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές. Ακόμη και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν θεραπεία. Κατά μέσο όρο, μόλις το 3% των δημοσίων δαπανών υγείας επενδύονται στην ψυχική υγεία, ενώ κυμαίνεται κάτω από το 1% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έως 5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι οικονομικά λογική. Κάθε δολάριο που επενδύεται στη βελτιωση της θεραπείας για την κατάθλιψη και το άγχος επιστρέφουν 4 δολάρια, καλύτερη υγεία και εργασία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει είτε τη συζήτηση είτε τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών είτε ένα συνδυασμό και των δύο.

Κάθε προσέγγιση μπορεί να προσφερθεί από μη εξειδικευμένους εργαζόμενους στην υγεία, μετά από σύντομη εκπαίδευση και με τη χρήση του Οδηγού Παρέμβασης του ΠΟΥ (mhGAP Intervention Guide). Περισσότερες από 90 χώρες, όλων των εισοδηματικών επιπέδων, έχουν εισάγει ή βελτίωσαν προγράμματα που παρέχουν θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, με τη χρήση του Οδηγού.

Η αδυναμία δράσης κοστίζει. Σύμφωνα με έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΠΟΥ και η οποία υπολόγισε το κόστος θεραπείας και τα αποτελέσματα υγείας σε 36 χώρες, όλων των εισοδηματικών επιπέδων, για την περίοδο 2016-2030, τα χαμηλά επίπεδα αναγνώρισης και πρόσβασης στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων κοινών ψυχικών διαταραχών, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, διεθνώς, κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ κατέγραψε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατάθλιψης και άλλον μη μεταδιδόμενων διαταραχών και παθήσεων. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών και νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Το αντίθετο επίσης ισχύει. Δηλαδή, άνθρωποι με άλλες παθήσεις έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Άλλωστε η κατάθλιψη είναι σημαντικός παράγοντας αυτοκτονιών.

Η κατάθλιψη είναι μια συνήθης ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, που συνήθως οι άνθρωποι ευχαριστιούνται, σε συνδυασμό με την αδυναμία πραγματοποίησης καθημερινών πράξεων, για 14 ημέρες και περισσότερες.


Πηγή : virus