Δύο σημαντικές παρεμβάσεις σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για την υγεία» με θέμα «Το φάρμακο αύριο»
Στο τέλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ από την «Πρωτοβουλία για την υγεία» με θέμα «Το φάρμακο αύριο» υπήρξαν δύο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις που αφορούσαν τον φαρμακοποιό.
Η πρώτη έγινε από τον Εντεταλµένο Σύµβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ) και υπεύθυνο Εταιρικών Υποθέσεων της Φαρµακοβιοµηχανίας ELPEN A.E, κ. Βασίλη Πενταφράγκα, ο οποίος αναφερόμενος στα περί πολυφαρμακίας, υποστήριξε ότι ουσιαστικά το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί. «Άξονας της φαρμακευτικής πολιτικής πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση φαρμάκων. Ακούγονται πολλά για πολυφαρμακία. Φαίνεται πως δεν τεκμηριώνονται τόσο εύκολα. Η κακή χρήση των φαρμάκων είναι περισσότερο κοστοβόρα, δαπανηρή για το σύστημα και τραγική για την ποιότητα της περίθαλψης απ’ ότι η πολλή χρήση φαρμάκων».
Και στην αντιμετώπιση της κακής χρήσης των φαρμάκων, όπως είπε, το φαρμακείο θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. «Η ορθολογική χρήση φαρμάκων πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι άξονας, και σε αυτόν τον άξονα υπάρχει ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να επιφορτιστεί θέματα για την ορθολογική χρήση και λέγεται φαρμακείο».
Η δεύτερη αναφορά έγινε από τον καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Νίκο Πολύζο ο οποίος είχε το ρόλο του σχολιαστή στην εκδήλωση.
Ο κ. Πολύζος, κλείνοντας τη βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ, μεταξύ των άλλων είπε ότι η σχέση ανταλλαγής του φαρμάκου είναι σχέση της φαρμακοβιομηχανίας και του ασθενούς αλλά βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σχέση παίζει ο γιατρός και εν μέρει και ο φαρμακοποιός. Πρέπει να δώσουμε πολύ βάρος στη σχέση αυτών των δύο. Δυστυχώς δίνουμε βάρος στον τρίτο, αυτόν που έρχεται από πάνω, τον χρηματοδότη και μιλάμε συνεχώς για τις δαπάνες, για υπουργικές αποφάσεις, για ρυθμίσεις clawback και rebate. Φαίνεται και όλοι συμφωνούν ότι όλα αυτά θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο Θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση «που δεν είναι μόνο θεσμοθετημένη νομοθετικά. Είναι μία τεράστια δουλειά και αυτή τη στιγμή είναι ένα εργαλείο στα χέρια του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ που θα πρέπει να πάει στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει μία τεράστια βάση δεδομένων για το 2013, το 2014 και το 2015 που δείχνει τα κίνητρα και τα αντικίνητρα. Τέσσερεις ειδικότητες από τις 40 συνταγογραφούν το 80% των φαρμάκων, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, καρδιολόγοι και διαβητολόγοι. Συνταγογραφούν 50 από τις 1000 δραστικές που αποτελούν αυτό το 80% και κάτω από 1000 κωδικούς του ΕΟΦ από τους περισσότερους από 10.000 κωδικούς. Και αυτά υπάρχουν ανά περιφέρεια. Μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικά πράγματα και σε προϋπολογισμούς και σε price-volume agreements».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» κ. Αντώνη Δημόπουλου,ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, στη συνέχεια πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης , πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ και η κ. Ζωή Δεδε, διευθύντρια Νοσοκομειακή Φαρμακοποιός ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Β. Οικονόμου, τομεαρχης Υγείας της ΝΔ και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Υγείας της ΔΗΣΥ.
Πηγή : dailypharmanews