ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η φαρμακοβιομηχανία δεν βοηθά στη διείσδυση των γενοσήμων

''Οι εταιρείες αντί να μας αυξήσουν το περιθώριο κέρδους πιέζουν το κράτος να μας μειώσει το rebate και άρα να μειώσει τα έσοδά του.''

"Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στη διείσδυση των γενοσήμων προκειμένου να επιτευχθεί και η μνημονιακή δέσμευση για να πάρουν μερίδιο αγοράς 67% επί του συνολικού όγκου των διακινηθέντων σκευασμάτων, όμως θέλουμε οικονομικό κίνητρο" δηλώνει  εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η διείσδυση των γενοσήμων απέχει σημαντικά από τον μνημονιακό στόχο με τις εκτιμήσεις να λένε ότι το μερίδιο αγοράς τους βάσει όγκου κυμαίνεται στο 26%-27%.


Ωστόσο, συνεχίζει, όλοι ξέρουν ότι η άνοδος του μεριδίου των γενοσήμων θα βοηθήσει το κράτος να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια έως και 350 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να δοθούν στα απαραίτητα μεν, πανάκριβα δε καινούργια καινοτόμα φάρμακα, η τιμή των οποίων ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 2.000 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει, ''μολονότι εδώ και καιρό υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση από την πλευρά του κράτους τόσο με τους φαρμακοποιούς όσο και με τις φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να αυξήσουν τα γενόσημα την θέση τους στην αγορά, λύση δεν βρίσκεται.'' ''Ζητήσαμε από τις φαρμακοβιομηχανίες να μας αυξήσουν το περιθώριο κέρδους, καθώς και στα καινούργια φάρμακα που θα μπουν στην αγορά το περιθώριο κέρδους θα είναι μηδενικό''. Πρόταση που όμως τελικά δεν έγινε δεκτή από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Η οποία, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ, ''για να μην χάσει κέρδη πιέζει τον υπουργό Υγείας να μας μειώσει το rebate. To οποίο είναι 2,5 -3% επί του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιεί το φαρμακείο''.

"Βιώνουμε μια άσχημη και παρατεταμένη κρίση που κανένα δεν έχει αφήσει αλώβητο", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνει για να αποφευχθούν τα χειρότερα πρέπει να παρθούν λύσεις οι οποίες να επιβαρύνουν ισομερώς όλους τους παίκτες της αγοράς.

Πηγή : iatronet