ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Απειλή λουκέτων στα φαρμακεία

Με λουκέτο απειλούνται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει. Μόνο το 2016 έκλεισαν 42 φαρμακεία, ενώ άλλα τόσα είναι στο κόκκινο, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις προς τους προμηθευτές τους. 
Αιτίες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο η πτωτική πορεία των εσόδων των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, με το ποσοστό της μείωσης να κυμαίνεται από 50% έως 80%, όσο και το ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν προκαταβολικά τα χρήματα προκειμένου να τροφοδοτήσουν κάποιον φαρμακοποιό. 
Επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το «φέσι» σε βάρος των φαρμακοποιών από τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2.348.655,38 ευρώ, οι οποίες εκκρεμούν από το 2011, ενώ περιλαμβάνουν και οφειλές για συνταγές που έχουν εκτελεστεί από το 2012 έως και το 2014. Μάλιστα, για τις οφειλές αυτές ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

«Η περσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικούς δείκτες. Τα ακαθάριστα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 50% και στη χειρότερη κατά 80%. Μέσα στο 2016 είχαμε λουκέτα για οικονομικούς λόγους σε 42 φαρμακεία της πόλης. Άλλα τόσα στηρίζονται οικονομικά με διάφορες ρυθμίσεις που γίνονται από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι και θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά συχνά αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να αναζητούν φάρμακα απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι μέσω ΣΥΦΑ, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται τους ασθενείς. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το κόστος του φαρμάκου».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, είναι μύθος ότι τα φαρμακεία κερδίζουν από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων εκτός των φαρμάκων. Κι αυτό διότι τα τελευταία δύο χρόνια από τα 20 εκατ. ευρώ που ήταν μηνιαίως ο τζίρος των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στα 10 εκατ., που σημαίνει μείωση 50%. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι στα υπόλοιπα παραφαρμακευτικά-καλλυντικά η μείωση είναι πάνω από 50%, βγαίνει ένας μεσοσταθμικός μέσος όρος πτώσης του τζίρου 60%-65%.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς με την έλευσή της τέθηκε σε ισχύ και το νέο ασφαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φουσκωμένες εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2017 κατέβαλαν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, ενώ εντός του Μαρτίου 2017 πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.
Φαινόμενο της κρίσης, όμως, αποτελεί και η μείωση προσωπικού σε πολλά φαρμακεία, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μισθών, έγιναν απολύσεις προσωπικού, ενώ μειώθηκαν και οι ώρες απασχόλησης με το ελαστικό ωράριο να κυριαρχεί. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΘ