ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο PO(S)νοκέφαλος των Φαρμακοποιών

Τα υψηλά ποσοστά προμήθειας και κόστη διαχείρησης που συνοδεύουν τις συσκευές POS συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επαγγελματίες, μεταξύ αυτών και τους Φαρμακοποιούς.

Έτσι, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στις πέντε μεγάλες τράπεζες, την Πειραιώς, την Εθνική, την ALPHA, τη Eurobank και την ΑΤΤΙΚΗΣ αξιώνοντας τη μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν για τις συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS.


Σήμερα το ποσοστό προμήθειας υπερβαίνει το 0,8%, ενώ ο ΦΣΘ προτείνει τη μείωσή του στο 0,4% ή και λιγότερο.

Επιπλέον, ο Σύλλογος ζητάει και τη μείωση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης των συσκευών αυτών είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση τερματικής συσκευής POS, ώστε να καταστεί βιώσιμη και αποδοτική η διατήρηση και χρήση των POS.

«Ο συνδυασμός των συνεχώς αυξανόμενων συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, οι υψηλές προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες και το υψηλό κόστος από τη διατήρηση και χρήση των τερματικών συσκευών POS έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους φαρμακοποιούς και επιδείνωση της ήδη δύσκολης οικονομικής κατάστασης», αναφέρεται στην επιστολή του ΦΣΘ.

Όπως αναφέρεται, μετά τα capital controls, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκε σημαντικά και πλέον ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία χρησιμοποιούν κυρίως χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

«Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, κυρίως λόγω των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά και λόγω αντίστοιχων πρωτοβουλιών των Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Οργάνων της για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής», σημειώνεται. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «στον αντίποδα οι συνεχείς μειώσεις τιμών των φαρμάκων, οι συνεχώς αυξανόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις και το εκθετικά μειούμενο εισόδημα των πολιτών δημιουργούν σημαντικές επιβαρύνσεις στον κλάδο. Λόγω δε της συνεχώς αυξανόμενης αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, μία νέα αιτία απώλειας εσόδων προκύπτει για τους φαρμακοποιούς».


Πηγή : virus