ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξανθός: Άπλετο φως στις συναλλαγές φαρμακευτικών και γιατρών

Φως στις συναλλαγές μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών, μέσω της χρηματοδότησης επιστημονικών συνεδρίων, επιχειρεί να ρίξει το υπουργείο Υγείας, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

Όπως αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός, το υπουργείο θα προβεί αφενός στη δημοσιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους γιατρούς και κυρίως τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, αφετέρου σε ελέγχους, σε βάθος 10ετίας,των νομοθετικών παρεμβάσεων, των διατάξεων τιμολόγησης, των υπουργικών αποφάσεων, τον ρόλο των υπηρεσιακών παραγόντων, των πολιτικών προσώπων κ.λπ. και «αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν και να μην υπάρξουν υπόνοιες συγκάλυψης».


Για το ΕΣΥ αναφέρει ότι η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο έτη «θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του κόσμου», καθώς «θα στηρίξει τμήματα που υπολειτουργούν, περισσότερα κρεβάτια εντατικής, διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια, άρα και μείωση χρόνου αναμονής».

Θεωρεί το έλλειμμα σχεδιασμού ως τη μεγαλύτερη νόσο του ΕΣΥ, καθώς «δεν σχεδιάστηκε με ορθολογικά κριτήρια, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά και νοσολογικά δεδομένα, αλλά υπήρξαν υποδομές, εξοπλισμοί, παρεμβάσεις, στελέχωση που κάλυπτε πελατειακού τύπου λειτουργίες, τοπικιστικές ανάγκες, παραγοντισμούς, ψηφοθηρικές διαμεσολαβήσεις».


Πηγή : onmed