ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εκπλήξεις από παλιότερες τιμολογήσεις φαρμάκων φέρνει το σκάνδαλο της Novartis

Νέο «επεισόδιο» στο σκάνδαλο της Novartis αναμένεται τις επόμενες ημέρες με την έλευση των Αμερικανών εισαγγελέων στη χώρα μας. Ήδη περίπου 20 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν έγγραφα και σκληρούς δίσκους που παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι τιμές των φαρμάκων έτσι όπως διαμορφώθηκαν σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει, τους κανόνες αλλά και τις παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα ή άλλους εμπλεκόμενους.


Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι εν μέσω μνημονίου υπήρξαν ελάχιστες υπουργικές αποφάσεις μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο δύο υπουργοί κυβερνήσεων φαίνεται ότι επιχείρησαν να μειώσουν την δαπάνη. Εντοπίζονται μάλιστα αποφάσεις συγκεκριμένων επιτροπών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ενώ η τιμή των φαρμάκων πρέπει να διαμορφώνεται από τις τρεις κατώτερες αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη, τελικά διαμορφώνονταν από τις τρεις υψηλότερες τιμές.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς θα φέρουν μαζί τους τις καταθέσεις και τα στοιχεία που τους έχουν προσκομίσει οι δύο Έλληνες – πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας καθώς και τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών. Στο φάκελο του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μαρτυρίες και καταγγελίες για την εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων.


Πηγή : healthview