ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΕΦ: Μένουμε Ελλάδα προτείνοντας μέτρα προστιθέμενης αξίας

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ανακοίνωσε προτάσεις για βιώσιμο σύστημα περίθαλψης με ταυτόχρονη εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Ένωσης

Σχεδιασμό μιας φαρμακευτικής πολιτικής με διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ανεξάρτητα από προϋπολογισμούς και Τρόικα και λειτουργία της αγοράς και ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας με μεγάλη ανταποδοτικότητα, προτείνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, στην προσπάθεια της χώρας να διέλθει τη στενωπό της οικονομικής κρίσης.


Στην πρότασή της η ΠΕΦ θα συμπεριλάβει τη διασφάλιση χορήγησης στους ασθενείς των φαρμάκων που χρειάζονται, στο χρόνο που το χρειάζονται, αλλά με ταυτόχρονο έλεγχο που θα επιτρέπει τόσο την κάλυψη των αναγκών, όσο και τη δυνατότητα αναπτυξιακών προοπτικών τόσο για τη χώρα, όσο και για τον κλάδο, την έρευνα, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που έχει μείνει στη χώρα πριν κι αυτό μεταναστεύσει και τη διασφάλιση της απασχόλησης.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Ένωσης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδος και στελεχών της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε πως η Ένωση θα καταθέσει επικαιροποιημένες προτάσεις της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την πολιτική γενοσήμων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων στη Θετική Λίστα. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν και αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης, καθώς το ισχύον σύστημα είναι στρεβλό και οδηγεί σε ασύμμετρες μειώσεις τιμών στα παλαιά φάρμακα που φεύγουν από την αγορά και αντικαθίστανται με νεώτερα και ακριβότερα.

Σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως είναι προτιμότερα τα λιγότερα έσοδα, από την αδυναμία προγραμματισμού με την επιβολή υπέρογκων rebate και clawback που διαλύουν τα επενδυτικά πλάνα και η Ελλάδα χάνει την ανταγωνιστικότητά της σε ένα σημαντικό κλάδο.

Η Ένωση έχει συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση του clawback και υπολογισμό του επί της εργοστασιακής αντί της λιανικής τιμής, για την τιμολόγηση φαρμάκων, την πολιτική γενοσήμων και την αποζημίωση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιτροπής που δημιουργήθηκε από την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η ΠΕΦ θα καταθέσει προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας για την παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας σε επιστήμονες υγείας, αποσβέσεις επενδεδυμένων κεφαλαίων σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και φοροελαφρύνσεις για απασχόληση εξειδικευμένου δυναμικού και επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία.

Ο κ. Τρύφων πρότεινε την καθιέρωση ενός δείκτη που θα αποτυπώνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία κάθε φαρμακευτικής όπως συμβαίνει στην Ισπανία. Ο δείκτης αυτός θα επηρεάζεται από τον αριθμό των εργαζομένων, τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, τη συμμετοχή της στο σύστημα αποζημίωσης και στις επιστροφές. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα για την αξιολόγηση των εταιριών που συμβάλλουν "να ξεπεράσουμε αυτή τη στενωπό", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας ότι επιτέλους στη χώρα μας, πρέπει να καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε, ο κ. Τρύφων υπενθύμισε ότι η ΠΕΦ μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 40-50% των νοσοκομειακών αναγκών σε χαμηλές τιμές, συμβάλλοντας στον περιορισμό των εξαρτήσεων της χώρας από εισαγωγές.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε το 2016 και το 2017 να είναι οι δύο τελευταίες χρονιές με οριζόντια μέτρα για τον κλάδο, σημείωσε ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μένει και επενδύει στην Ελλάδα αυξάνοντας τις εξαγωγές εισάγοντας πόρους, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολιτεία, οι Θεσμοί και η Φαρμακοβιομηχανία ως θεσμικός φορέας θα δώσουν τη λύση να πάει η χώρα μπροστά.


Κοινωνικό πρόσωπο


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και το Γενικό Διευθυντή του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειο Χαβάτζα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά το χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας της ΠΕΦ με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών βάσει του οποίου τα δύο κοινωνικά φαρμακεία του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής προμηθεύονται χιλιάδες σκευάσματα. «Καλύπτονται όλες σχεδόν οι ανάγκες, φάρμακα φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα νησιά» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΠΕΦ με το Σύλλογο "Μαζί για το παιδί", του οποίου προεδρεύει ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Μπαρτζιώκας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας,η ΠΕΦ, όχι μόνο θα χρηματοδοτήσει το σύλλογο που καλύπτει παιδιά με ειδικές ανάγκες, άπορα παιδιά κλπ, αλλά θα προωθήσει και σειρά δράσεων για τα παιδιά αυτά.


Πηγή : healthmag