ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακαποθήκες και η «ένεση» των παράλληλων εξαγωγών

«Τονωτική ένεση» για τα έσοδα των φαρμακαποθηκών το 2015 αποδείχθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 31%, αγγίζοντας τα 401,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat. Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια επίδραση στα κέρδη, με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης να ενοχοποιείται για ακόμη μια φορά για την κάμψη της αγοράς φαρμάκου.

Συγκεκριμένα για τις φαρμακαποθήκες, ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 3,3%, στα 2,56 δισ. ευρώ με τα EBITDA να φτάνουν στα 49 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15%. Παράλληλα, πτώση κατέγραψαν και τα καθαρά προ φόρων κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 34,2 εκατ. ευρώ (-20% ).


Η καθαρή δημόσια δαπάνη εκτιμήθηκε για το 2015 στα 1,945 δισ. ευρώ, μέγεθος που υπολείπεται του 2009 κατά 60,5%, όπως αναφέρει ο Α. Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst. Σημειώνεται, άλλωστε, πως η μείωση της δαπάνης οδήγησε σε κάμψη της συνολικής αγοράς φαρμάκου που επηρεάστηκε και από τις 12 ανατιμολογήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη διαχρονική υποχώρηση της αξίας αγοράς των φαρμακαποθηκών σε επίπεδο εμφανώς χαμηλότερο συγκριτικά με τα χρόνια πριν την κρίση.

Στα θετικά σημεία είναι η ήπια ανοδική τάση που καταγράφεται από το 2015, λόγω του αυξημένου όγκου συνταγογράφησης, αλλά και της αύξησης των παράλληλων εξαγωγών. Το παράλληλο εμπόριο, ειδικά μετά τις διαδοχικές μειώσεις τιμών, ευνόησε πολλές εταιρείες. Παρότι, έως το 2014 κατέγραφε διαχρονική υποχώρηση, το 2015 αυξήθηκε απότομα κατά 31%, με την ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων να ανέρχεται στις 19,1 εκατ. ευρώ συσκευασίες, έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2015 έγιναν 5 απαγορεύσεις για παράλληλες εξαγωγές, που χαρακτηρίζονται πλέον παράγοντας καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών, καθώς οι μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια, η καθυστερημένη είσπραξη των απαιτήσεων από τα φαρμακεία και οι πιέσεις που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες (δεν χορηγούν πιστώσεις μεγαλύτερες των 2 μηνών) έχουν καταστήσει την εξεύρεση άμεσης ρευστότητας επιτακτική ανάγκη.

«Η αγορά έχει ανάγκη από εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα, κάτι που ωστόσο δυσχεραίνεται λόγω των αυξητικών ρυθμών που παρατηρούνται στη συνταγογράφηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Infobank Hellastat.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 88 επιχειρήσεων:

Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 3,3%, στα 2,56 δισ. ευρώ
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 49 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 15%.
Σημαντική πτώση εντοπίστηκε και στα καθαρά προ φόρων κέρδη (-20%), στα 34,2 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο EBITDA σταθεροποιήθηκε στο 1,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε ελαφρώς 0,9%.
Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά σε 2,6 προς 1, παραμένοντας υψηλή.
Οι φαρμακαποθήκες εισέπραξαν τις οφειλές των πελατών τους εντός διαστήματος 2,5 μηνών.


Πηγή : virus