ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα λάθη στη χρήση φαρμάκων.. στην πρώτη πεντάδα των βασικών αιτιών θανάτου

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνουν οι θάνατοι ανά τον κόσμο από κακή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ ειδικότερα στην Αμερική συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των βασικών αιτιών θανάτου!

Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κτυπήσει ο ΟΟΣΑ για το κόστος των λαθών που γίνονται από τη χρήση φαρμάκων, το οποίο μπορεί να φθάνει έως και το ύψος της παγκόσμιας δαπάνης για το φάρμακο.


Γεγονός που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε πρόσφατη ομιλία του τονίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο κάθε φαρμακοποιός ως ο πρώτος πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην άριστη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος το ετήσιο κόστος από τα λάθη που γίνονται στη χρήση των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας 194.500 θανάτους υπολογίζεται στα 125 δις. Ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Αγγλίας όπου το κόστος αυτό ξεπερνά τα 470 εκατ. λίρες.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ η λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή ή οι παρενέργειες από τη θεραπεία είναι η 5η κύρια αιτία θανάτου και εκτιμάται ότι κοστίζει μέχρι και 130 δις. δολ. ετησίως.

Χώρες, όπως η Φιλανδία που έχουν αναδείξει το φαρμακείο ως ουσιαστικό σημείο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν καταφέρει να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά, επιβεβαιώνει μελέτη της PricewaterhouseCoopers and The Association of Finnish Pharmacies. Τα οικονομικά αποτελέσματα των υπηρεσιών από τα φαρμακεία υπολογίστηκαν σε 565 εκατ. ευρώ λόγω του ελέγχου συμμόρφωσης των ασθενών, της αντιμετώπισης ελαφρών περιστατικών, της ελάττωσης αναγκών συνταγογράφησης κ.λπ. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη εξοικονομήθηκαν 6,2 εκατ. επισκέψεις στον γενικό ιατρό, 750.000 επισκέψεις, ελαττώθηκαν οι ανάγκες συνταγογράφηση κατά 2,6 εκατ. συνταγές το χρόνο.

Άλλη έρευνα στην οποία στην οποία μετείχαν τα περισσότερα φαρμακεία στην Πορτογαλία απέδειξε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του φαρμακοποιού σε χρόνιες ασθένειες (υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, άσθμα) το κράτος εξοικονόμησε περί τα 236,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις του φαρμακοποιού για τη συμμόρφωση του ασθενή στη λήψη σκευασμάτων ωφέλησαν το κράτος με 237,6 εκατ. ευρώ.


Πηγή : iatronet