ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πάνω από 100 εκ. ευρώ οι επιστροφές από το ενιαίο rebate στα φάρμακα

Άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας αντί της πρόβλεψης για εισαγωγή του μέτρου από το 2018.

Πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 104 εκατ. ευρώ για το 2016, αναμένει η φαρμακοβιομηχανία από την εφαρμογή του νέου ενιαίου rebate, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 14-30%.

Στην πρόσθετη αυτή επιβάρυνση των 100 και πλέον εκ. ευρώ, θα συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας 50% στην αγορά φαρμάκων από τους ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν το πρωτότυπο εκτός πατέντας φάρμακο έναντι του ομοίου γενοσήμου, καθώς επίσης και του νέου rebate 25% για την είσοδο των νέων προϊόντων στη θετική λίστα συνταγογράφησης.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η καθιέρωση του νέου ενιαίου rebate, αναμένεται να τετραπλασιάσει τις επιστροφές για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Οι υπολογισμοί αναμένεται να επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν αυτή την εβδομάδα εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να συζητήσουν την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών για να νέα ακριβά φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης - στην οποία αναμένεται να συμμετέχει και τεχνική ομάδα - αναμένονται διευκρινίσεις σε ότι αφορά τη δημιουργία των κλειστών προϋπολογισμών, την οργάνωση των κατηγοριών των φαρμάκων ανά πάθηση (Δυσλιπιδαιμία, Διαβήτης, Ογκολογικά και Βιολογικοί Παράγοντες).

Σε ότι αφορά το τέλος εισόδου στη θετική λίστα, ύψους 25%, σε σχέση με την καθυστέρηση έκδοσης της Λίστας Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων με τα νέα προϊόντα που πήραν τιμή τον περασμένο Οκτώβριο και τα νέα φάρμακα τα οποία επεξεργάζεται τώρα ο ΕΟΦ, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση της λίστας με τα προϊόντα αυτά, πριν την θεσμοθέτηση του νέου τέλους. Με αφορμή το δεδομένο αυτό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο τέλος μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι την έναρξη σταθερής λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, από την οποία θα εφαρμόζονται συμφωνίες εκπτώσεων και θα διαμορφώνονται τιμές συμφέρουσες και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (εταιρίες και ΕΟΠΥΥ).

Συνολικά, η εισαγωγή τέλους 25%, θεωρείται δυσβάστακτη για τις επιχειρήσεις, και το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μεταβατικά, ως την εφαρμογή της αξιολόγησης νέων τεχνολογιών στη χώρα μας η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας από το 2018. Στην κατεύθυνση αυτή, οι επιχειρήσεις προτείνουν την εφαρμογή του νέου τέλους ως το πρώτο εξάμηνο του έτους, και στη συνέχεια εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης τεχνολογιών εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους, δηλαδή εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης ένα εξάμηνο νωρίτερα.

Επιπλέον, για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς, αντιπροτείνεται η συνδυαστική χρήση άλλων μέτρων όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης με θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και η αυστηρότερη εφαρμογή του κώδικα δημοσιοποίησης του ΣΦΕΕ.

Με αφορμή την αναμενόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Θετικής Λίστας, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ακόμη ότι θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τη διασφάλιση της νομιμότητας.


Πηγή : healthmag