ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανίες δίνουν εργολαβικά τη διανομή των σκευασμάτων τους

Σε σταυρόλεξο για ολοένα και πιο δυνατούς λυτές εξελίσσεται η αγορά του φαρμάκου. Αναδιοργάνωση σε όλα τα μέτωπα.

Ακόμη και οι πρώτοι των πρώτων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας αναζητούν τρόπους ευθείας αντίδρασης στα νέα υπό διαμόρφωση φοροεισπρακτικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, η οποία συν τοις άλλοις ετοιμάζει νέο αλαλούμ στην αγορά με την ανατροπή ρόλων που επιφυλάσσει στα θεσμικά της όργανα.


Αλλά επειδή ως γνωστόν, το κράτος κρατάει το ντέφι και άρα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τα νέα μέτρα σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός, οι διοικήσεις φαρμακοβιομηχανιών βρίσκονται επί ποδός με βασικό θέμα τι άλλο την περιστολή δαπανών για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενταθεί οι φήμες ότι προετοιμάζονται καταργήσεις τμημάτων ή συγχωνεύσεις τομέων, ενώ δεν θα λείψουν και οι ηχηρές μετακινήσεις στελεχών, που αφενός ξέρουν την αγορά ως σαν την παλάμη τους και αφετέρου έχουν "σωτήριες άκρες" στην κυβέρνηση.

Ήδη, μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία ακούγεται ότι βρίσκεται στην ανάθεση του συνόλου της διανομής των σκευασμάτων της στην εγχώρια αγορά σε άλλη εταιρεία, περικόπτοντας έτσι σημαντικά το σχετικό κόστος. Κίνηση που ήδη ετοιμάζονται να κάνουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προσφέροντας ως αντίτιμο στην νέα εταιρεία που θα αναλάβει την διάθεση των φαρμάκων ποσοστό επί του τζίρου στην χονδρική. Ποσοστό που μπορεί να είναι 3% ή και 5% ανάλογα με την δυναμική του εκάστοτε σκευάσματος.

Φυσική απόρροια της παραπάνω εξέλιξης σε συνδυασμό και με τις συνεχείς μειώσεις τιμών είναι οι απομακρύνσεις ιατρικών επισκεπτών και ήδη τα μαντάτα από αυτό το μέτωπο δεν είναι καθόλου καλά. Ήδη όπως λέγεται πολυεθνική με ρίζες ευρωπαϊκές, απομάκρυνε τελευταίως 5 άτομα, ενώ διπλάσιο και άνω αριθμό, σχεδιάζει να πράξει άλλη εταιρεία του χώρου μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει μετακινήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών σε δύο κυρίως τμήματα. Το ένα είναι το εμπορικό, κοινώς αυτό που κάνει το αλισβερίσι στην αγορά και φέρνει το χρήμα στα ταμεία και το άλλο είναι το τμήμα διασφάλισης ποιότητας, καθώς η πληροφόρηση είναι ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για το τμήμα διασφάλισης ποιότητας η πληροφόρηση είναι ότι η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει -όπως ήταν και το αναμενόμενο- από ελληνικής φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη 2 γνωστά στελέχη της αγοράς μετακινήθηκαν σε νέα πόστα (το ένα στην Ανατολική Αττική και το άλλο στα Βόρεια προάστια).

Οι εξελίξεις όμως στην φαρμακοβιομηχανία δεν σταματούν εδώ, καθώς κάποιες εταιρείες συζητούν ακόμη και καταργήσεις τμημάτων, λόγω του ότι τα σκευάσματα που διαχειρίζονταν έχουν χάσει την τελευταία διετία πάνω από το 60% της τιμής τους.

Το θέμα είναι ότι εάν συμβεί αυτό το σοκ για τους ασθενείς θα είναι μεγάλο, καθώς μιλάμε για σκευάσματα πρώτης γραμμής.


Πηγή : iatronet