Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Εξελίξεις: Έφοδος στα γραφεία της Novartis στην Αθήνα με εντολή εισαγγελέα

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Σημαντικές και άμεσες είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση με το σκάνδαλο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες με εντολή των εισαγγελικών αρχών πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία της Novartis προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για το σκάνδαλο με τις καταγγελίες για μίζες σε γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακά της με στόχο να εδραιώσει η εταιρία την θέση της στην αγορά των φαρμάκων.

Για την υπόθεση διενεργεί προκαταρκτική εξέταση η εισαγγελία διαφθοράς μετά από δημοσιεύματα του διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Όπως όλα δείχνουν η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Νοvartis -την οποία αποκάλυψε το iefimerida.gr- και τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων στη χώρα μας θα είναι γρήγορη και σε βάθος, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δείχνοντας προς την πλευρά των εισαγγελικών αρχών, μετά την παρέμβαση του υπουργού Σταύρου Κοντονή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτουν ότι μετά την εντολή για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη Novartis «οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές».

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στην Ελλάδα το αποκάλυψε το iefimerida.gr

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis αποκάλυψε το iefimerida.gr στις 12 Δεκεμβρίου 2016, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος έστειλε το δημοσίευμά μας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η υπόθεση έχει ως εξής:
Στις 12 Αυγούστου 2016 (με αριθμό TCR14710344837...) κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρέθηκαν στις ΗΠΑ και κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες. 

Οι πληροφοριοδότες είναι Έλληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Ο Κοντονής έστειλε την υπόθεση Novartis στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Tην παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του iefimerida.gr αναφορικά με τις καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της εταιρείας Novartis στην Ελλάδα, οι οποίοι κατέθεσαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τις αθέμιτες πρακτικές που ακολούθησε η εταιρεία στη χώρα μας δωροδοκώντας χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis. 

Ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου αντίγραφα των δημοσιευμάτων και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.

Η Novartis απάντησε με... 16 λέξεις
Στις αποκαλύψεις του iefimerida.gr που προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η Novartis απάντησε:

«Εχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες».

Πηγή: iefimerida