ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κινήσεις ρουά ματ…ετοιμάζει η φαρμακοβιομηχανία!

Tο προσεχές διάστημα θα δούμε ''σπάσιμο'' εταιρειών, κινήσεις μερικής αποεπένδυσης, σήματα που θα αλλάξουν χέρια, επαναπροσδιορισμό των όρων κέρδους στα συμβόλαια συνεργασίας κ.α.

Λένε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν, ότι το προσεχές διάστημα θα δούμε «σπάσιμο» εταιρειών, κινήσεις μερικής αποεπένδυσης, σήματα που θα αλλάξουν χέρια, επαναπροσδιορισμό των όρων κέρδους στα συμβόλαια συνεργασίας και άλλα πολλά. Αυτές, όπως φαίνεται, είναι μερικές μόνο από τις επιλεκτικές στρατηγικές κινήσεις που έχουν χαράξει οι βιομηχανίες φαρμάκου τη φετινή περίοδο. Επιλογές προσαρμοσμένες στα σημερινά οικονομικά –ρευστά- δεδομένα της αγοράς, ικανές από την άλλη να διατηρήσουν έστω και με οριακές απώλειες τα κεκτημένα των ισολογισμών των εταιρειών.


Παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις, έχουν αποσχίσει από τη δομή τους ολόκληρες κατηγορίες σκευασμάτων –και μάλιστα ακριβών, όπως είναι για παράδειγμα τα ψυχιατρικά ή τα αιματολογικά -οι οποίες έχουν περάσει σε νέα, μικρότερα και πιο ευέλικτα εταιρικά σχήματα, τα οποία διατηρούν δικές τους διευθύνσεις. Μέσω των συγκεκριμένων σχημάτων, ο στόχος του επιτελείου της μητρικής είναι διπλός. Αφενός, τα σκευάσματα να ακολουθούν πιο άμεσα και στοχευμένα τις ανατροπές που σημειώνονται στην αγορά, και αφετέρου να πετύχουν καλύτερη θέση στα κανάλια διανομής –είτε στο φαρμακείο είτε σε κατηγορίες γιατρών που τα συνταγογραφούν- πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερες πωλήσεις και κατ’ επέκταση ενισχυμένο μερίδιο στην αγορά.

Στο μεταξύ, τον τελευταίο καιρό έχουν φουντώσει οι φήμες που θέλουν εταιρείες οι οποίες δεν διατηρούν παραγωγή στην Ελλάδα να σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μερική ή και εξ ολοκλήρου αποεπένδυση από τη χώρα, ελαχιστοποιώντας ή αποφεύγοντας οριστικά τις κάθε λογής περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται εις άγραν αντιπροσώπων, προκειμένου να αναλάβουν τη διανομή των σκευασμάτων τους στην ελληνική αγορά. Συμφωνία, που από τη μία θα περιορίσει το ύψος των εσόδων τους, από την άλλη όμως θα είναι και εγγύηση ότι θα πληρώνονται στην ώρα τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των επισφαλειών!

Την ίδια στιγμή, επί τάπητος ακούγεται ότι έχουν τεθεί και τα υπάρχοντα συμβόλαια συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (βιομηχανία ή εμπορική εταιρεία από τη μία, παραγωγός –έμπορος ή μόνον εμπορική επιχείρηση από την άλλη), προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι οικονομικοί τους στόχοι. Ειδικότερα, το ύψος πωλήσεων που πρέπει να πετύχουν τα σκευάσματα και ποια θα είναι τα μεικτά περιθώρια κέρδους του συνεργάτη!

Πηγή : iatronet