Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Κατερίνα Παπακώστα: Η βουτιά στις δαπάνες Υγείας, δείχνει πως η οικονομία παραμένει σε ύφεση

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Οι θεσμοί έχουν θέσει ως στόχο, η διείσδυση των γενοσήμων να φτάσει το 60%, αλλά εντός του 2015, αυτή αυξήθηκε όμως μόλις κατά 1,4%.

Την υφεσιακή τάση της οικονομίας καταδεικνύουν οι μειώσεις στις δαπάνες για την Υγεία και το 2017.


Ο προϋπολογισμός για την περίθαλψη το ερχόμενο έτος είναι μειωμένος κατά 3,8% και οι μεταβιβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ μικρότερες κατά 38,1%.

Οι δαπάνες των νοσοκομείων και των λοιπών φορέων Υγείας έχουν υποστεί μείωση 5%, ενώ οι μεταβιβαστικές πληρωμές για τις υγειονομικές υπηρεσίες προς τους πολίτες μειώνονται κατά 42,11%.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη η Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017.

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στον νόμο του Γερμανού οικονομολόγου Άντολφ Βάγκνερ, ο οποίος επισημαίνει πως όταν η οικονομία αναπτύσσεται, ο ρυθμός μεταβολής των δαπανών για την Υγεία είναι μεγαλύτερος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Όταν, όμως, η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ο ρυθμός μείωσης των δαπανών για την Υγεία είναι μεγαλύτερος του βαθμού ύφεσης της οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους Βουλευτές να ξαναδιαβάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό πριν τον ψηφίσουν.

Η κ. Παπακώστα τόνισε το γεγονός πως στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος για αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ, η οποία στηρίζεται στα έσοδα από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και την αναμενόμενη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται, ωστόσο, σε αντίφαση με τον όρο που θέτει η ίδια έκθεση για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, που είναι η διασφάλιση των εισφορών που εισπράττονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Η προϋπόθεση αυτή – είπε – σε μία εποχή, που τα Ταμεία έχουν τεράστια προβλήματα, είναι τουλάχιστον αισιόδοξη.
Φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στην συνταγογράφηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη πολιτική. Αντί να την ελέγξει, προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι το 2015 σημειώθηκε αύξηση 5% στην πώληση σκευασμάτων, έναντι του προηγουμένου έτος.

Οι θεσμοί έχουν θέσει ως στόχο, η διείσδυση των γενοσήμων να φτάσει το 60%. Εντός του 2015, αυτή αυξήθηκε όμως μόλις κατά 1,4%. Η βουλευτής διερωτήθηκε επιπλέον, ποιές δεσμεύσεις ανέλαβε το υπουργείο Υγείας προς τους θεσμούς, σε σχέση με το φάρμακο και το σύστημα προμηθειών

Η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στα νοσοκομεία, τα οποία θα λάβουν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, την ίδια επιχορήγηση με το 2016. Ανέφερε επιπλέον, πως τα δημόσια νοσοκομεία το 2016 δεν έλαβαν περαιτέρω ενίσχυση.


Πηγή : iatronet