Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

ΣΦΕΕ: Επικίνδυνα για ασθενείς και φαρμακευτικές τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Σφοδρή αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με αιχμή του δόρατος τα καινοτόμα φάρμακα.

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για την είσοδο των νέων και ακριβών θεραπειών στην ελληνική αγορά και στο σύστημα αποζημίωσης.


Με στόχο τον περιορισμό του ποσοστού που απορροφούν τα φάρμακα υψηλού κόστους και την ανακατανομή πόρων εντός της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να θέσει αυστηρότερα κριτήρια για τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα, με βάση την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης, σε «βιώσιμα» για το σύστημα επίπεδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, για να αποζημιώνεται στην Ελλάδα κάθε νέο καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα, θα πρέπει να έχει λάβει έγκριση σε 14 χώρες, εκ των οποίων στις 7 να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (Health Technology Assessment – HTA). Επίσης, θα επιβάλλεται επιπλέον rebate 24-25%.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, θα πλήξουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, καθώς η είσοδος νέων θεραπειών θα καθυστερεί σημαντικά (από 2 έως 4 χρόνια). Επιπλέον, θα πλήξουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. Ο ΣΦΕΕ προσθέτει:

«Οι προαναγγελθείσες αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενούς και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους. Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί -χωρίς αποκλεισμούς- το δικαίωμα του Έλληνα ασθενούς να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του, θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου. Τα μέτρα αυτά μάλιστα αντί να μειώνουν το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις), απλά μετακυλούν την επιβάρυνση στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates). Και σίγουρα δεν βοηθούν στην επίτευξη των μνημονιακών μας στόχων, όπως π.χ. πλεόνασμα 3,5%.

Ο ΣΦΕΕ με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης του και των υποχρεώσεών του, αλλά και της ανάγκης εξορθολογισμού του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αποστείλει ολοκληρωμένες, δόκιμες και κοστολογημένες προτάσεις που εξασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών, σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Σε επικείμενη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, ο ΣΦΕΕ ευελπιστεί να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο, το οποίο «χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις φαρμάκων, με άμεση επίπτωση στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία».


Πηγή : newsbomb