ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σύντομα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

Στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων εξετάζεται από εχθές ο τελικός κατάλογος της ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που συνέταξε ο ΕΟΦ.

Τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν και πάλι σήμερα, αλλά η διαδικασία βαίνει ομαλώς και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το νέο Δελτίο Τιμών αναμένεται να αναρτηθεί την Παρασκευή.

Εκτιμάται ότι με το νέο Δελτίο θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής εξετάστηκαν και ελέγχθησαν οι υπολογισμοί των νέων τιμών, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι μειωμένες.

Τα αιτήματα για τη διόρθωση τιμών προς το πάνω, από παλαιότερες λανθασμένες ανατιμολογήσεις, υποβλήθηκαν εκ νέου, αλλά έχει καταστεί σαφές ότι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν.

Ωστόσο, μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν σε 18 φάρμακα, τα οποία δεν ανακοστολογήθηκαν καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης τους.

Επιπλέον, ένα λάθος στη συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιήθηκε από την Ουγγαρία είχε διορθωθεί από τον ΕΟΦ.

Βέβαια, όπως είχε γράψει το Virus στη διαδικασία ανατιμολόγησης ελήφθησαν υπόψη και οι νέες τιμές των 184 γενοσήμων, οι ΚΑΚ των οποίων αιτήθηκαν μειώσεις, με στόχο την προστασία τους από μια ραγδαία τιμολογιακή πτώση με το δεύτερο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων της χρονιάς.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως, τυπικά, το εν λόγω Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών με τις εθελούσιες μειώσεις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Μαζί του και η διορθωμένη Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας οι νέες τιμές θα ισχύουν για εταιρίες, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές από τις 23 Δεκεμβρίου, για τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς από 10 Ιανουαρίου και για τα φαρμακεία από 25 Ιανουαρίου.

Βέβαια, μέχρι την έκδοση του Δελτίου Τιμών της ανακοστολόγησης, που θα περιέχει τα εν λόγω γενόσημα με τις νέες τους τιμές και την αντίστοιχη συνοδευτική Υπουργική Απόφαση, που θα θέτει τις σχετικές ημερομηνίες.

Πηγή: Virus