Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Πιστοποιήσεις στα φαρμακεία; Από την τσέπη των ασθενών τα αναλώσιμα!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Έντονες διαμαρτυρίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ που ζητούν πιστοποίηση πέραν της ήδη υπάρχουσας

Ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους από την 1η Ιανουάριου τα αναλώσιμα υλικά για τον σακχαρώδη διαβήτη, μπροστά στην αιφνιδιαστική και ανεφάρμοστη απαίτηση του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ για την πιστοποίηση των φαρμακείων.


Αυτό επισημαίνει ο ΠΦΣ, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ να φέρνει προς «διαβούλευση» σχέδιο σύμβασης το οποίο -πέραν των άλλων- υποχρεώνει τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά, όταν την ίδια ώρα η πολιτεία θεωρεί τους χώρους των φαρμακείων ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα φάρμακα.

Η απαίτηση αυτή που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, είναι εκτός πραγματικότητας και ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι ο φορέας πιστοποίησης, το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ.), διαθέτει μόλις 13 επιθεωρητές για τα 11.000 φαρμακεία! Δηλαδή η πιστοποίηση των φαρμακείων θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια περίπου!».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει πως έχει στην διάθεση του στοιχεία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σερβία, όπου δεν υπάρχει καμιά τέτοια υποχρέωση. Η ύπαρξη πιστοποίησης όπου υπάρχει είναι προαιρετική και η μη ύπαρξή της, δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα χορήγησης οποιουδήποτε προϊόντος.

Επίσης καταγγέλλει την μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για την αιφνιδιαστική, παράλογη και ανεφάρμοστη απαίτηση και την υποτιθέμενη διαβούλευση, που ουσιαστικά απαγορεύει την επί πιστώσει χορήγηση των αναλωσίμων υλικών σακχαρώδους διαβήτη. Και τονίζει ότι το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων και ειδικά ευπαθών ομάδων ασθενών οι οποίοι από τον καινούργιο χρόνο θα αναγκάζονται να πληρώνουν με μετρητά τα υλικά που θέλουν να προμηθευθούν.


Πηγή : healthmag