Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

"Εμφύλιος" για τις οικειοθελείς και... παράτυπες μειώσεις τιμών σε 184 γενόσημα φάρμακα!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Με μία λέξη, χαμός! Στα όρια του "εμφυλίου" πολέμου έχουν περιέλθει σειρά φαρμακευτικών εταιρειών - μελών της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) μεταξύ τους, αλλά και με εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μετά από την αρκούντως προβληματική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να παράσχει "εσωτερική ενημέρωση" σε μερίδα εταιρειών, προκειμένου οι τελευταίες να σπεύσουν στο υπουργείο Υγείας για να κατοχυρώσουν άμεσα, αλλά και... παρατύπως οικειοθελείς μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων τους, μειώσεις οι οποίες φέρουν 184 γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα μόλις ελάχιστα χαμηλότερα από τις τιμές των αντιστοίχων off patent τους! 

Πρόκειται, μάλιστα, για παράτυπη, αν όχι για παράνομη, κίνηση, καθώς πραγματοποιήθηκε αφού είχε ήδη αναρτηθεί η πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων... Εν αναμονή της ανακοίνωσης των οικειοθελών και... παρατύπων μειώσεων στις τιμές των 184 γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, σειρά εταιρειών - μελών της ΠΕΦ διαμαρτύρονται εντόνως παρασκηνιακά για την προνομιακή "εσωτερική ενημέρωση" προς αλλήλους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αυτή η σειρά των εταιρειών της ΠΕΦ να... μην προλάβει να καταθέσει σχετικές αιτήσεις για οικειοθελείς και... παράτυπες μειώσεις τιμών στο υπουργείο Υγείας.

Την ίδια στιγμή, άλλη σειρά φαρμακευτικών εταιρειών - μελών του ΣΦΕΕ διαμαρτύρεται επίσης εντόνως για τις οικειοθελείς και... παράτυπες μειώσεις τιμών στα 184 γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, μειώσεις τιμών οι οποίες προστατεύουν τώρα, παρανόμως, περίπου 360 γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα από σαρωτικές μειώσεις της τάξης του 65% στις τιμές τους με το επικείμενο "νέο" δελτίο τιμών φαρμάκων... 

Πηγή