ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης, 18 χρόνια στο τιμόνι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Της Νικολέττας Μπούκα 

Επί δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Χαίρει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των συναδέλφων του, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου τον επανεξέλεξαν με ποσοστό 65% έναντι 54% που είχε λάβει πριν από τρία χρόνια.

Ο λόγος για τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη, ο οποίος μιλά στη «ΜτΚ» για τη μακρόχρονη άσκηση διοίκησης στο ΦΣΘ και εξηγεί γιατί δεν νιώθει τη φθορά του χρόνου. Ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να δοκιμάσει την τύχη του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις εκλογές του Ιουνίου 2017. Μάλιστα καταγγέλλει το νυν πρόεδρο Κωνσταντίνο Λουράντο ότι κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών της θητείας του όχι μόνο δεν λήφθηκε ούτε ένα θετικό μέτρο, αλλά ο κλάδος έχασε την υπόληψη και τη σοβαρότητά του.

Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι βρίσκονται σε δεινή οικονομική στενότητα, με 42 λουκέτα να έχουν μπει μέσα στο 2016 και με τη μείωση των εσόδων να κυμαίνεται από 50% έως 80%.

«Η φετινή χρονιά κλείνει με αρνητικούς δείκτες. Τα ακαθάριστα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 50% και στη χειρότερη κατά 80%. Μέσα στο 2016 έχουν κλείσει για οικονομικούς λόγους 42 φαρμακεία. Άλλα τόσα στηρίζονται οικονομικά με διάφορες ρυθμίσεις που γίνονται από το ΣΥΦΑ, είτε με ρύθμιση των χρεών τους είτε με μακροχρόνιες δόσεις. Δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι και θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Εξηγεί ότι οι αιτίες για αυτήν την κατάσταση είναι από τη μία το ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είτε δεν τροφοδοτούν κάποιον φαρμακοποιό, όταν ζητά φάρμακα, είτε θέλουν προκαταβολικά τα χρήματα και από την άλλη ότι εκκρεμούν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ του 2011 και του 2012.

«Επιπλέον η οικονομική στενότητα της κοινωνίας βγαίνει στην καθημερινή επίσκεψη του κόσμου στα φαρμακεία: Είτε μην παίρνοντας όλα τα φάρμακα που γράφει ο γιατρός είτε αραιώνοντας τη δοσολογία, για να μην τελειώσουν πάνω στο μήνα αλλά στις 40 μέρες. Σε πολλές περιπτώσεις γράφονται υποχρεώσεις στα τεφτέρια, εκ των οποίων πολλές δεν εξοφλούνται για λόγους που είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί», λέει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει μύθο ότι τα φαρμακεία κερδίζουν από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων εκτός των φαρμάκων. Κι αυτό διότι τα τελευταία δύο χρόνια από τα 20 εκατ. ευρώ που ήταν μηνιαίως ο τζίρος των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στα 10 εκατ., που σημαίνει μείωση 50%. Κι αν υπολογίσει κανείς ότι στα υπόλοιπα παραφαρμακευτικά-καλλυντικά η μείωση είναι πάνω από 50%, βγαίνει ένας μεσοσταθμικός μέσος όρος πτώσης του τζίρου 60%-65%.

Το μήνυμα των εκλογών
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΦΣΘ, το χαρακτηρίζει θριαμβευτικό, κάτι που παραδέχονται φίλοι και «αντίπαλοι».

«Ποσοστά της τάξεως του 65% σε μία περίοδο αμφισβήτησης των πάντων δεν είναι κάτι συνηθισμένο και πολύ περισσότερο όταν είμαι πρόεδρος του ΦΣΘ επί δεκαοκτώ συνεχόμενα χρόνια. Αποτελεί αναγνώριση μιας πολυετούς προσπάθειας, η οποία έχει χαρακτηριστικά τη συνέχεια και τη συνέπεια, τον πολύ κόπο, τη σεμνότητα και την καθημερινή επαφή με τους φαρμακοποιούς», λέει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Επιπλέον τονίζει ότι προκύπτει και ένα πολιτικό μήνυμα: ότι οι φαρμακοποιοί την περασμένη τριετία υπέκυψαν στις φωνές του λαϊκισμού, των μεγάλων υποσχέσεων, του καταγγελτικού λόγου και τις υποστήριξαν και σε επίπεδο διοίκησης ΠΦΣ και σε πολιτικό επίπεδο.

«Έπειτα από μία τριετία και η κοινωνία και οι φαρμακοποιοί συνειδητοποίησαν στην πράξη ότι τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα ήταν κούφια, δεν υλοποιήθηκε ούτε καν ένα ποσοστό των υποσχέσεων. Αντιθέτως έγιναν βήματα πίσω στον κλάδο μας και την κοροϊδία που υπέστησαν οι φαρμακοποιοί την ανταπέδωσαν ως ψήφο υπέρ των συνεπών, λογικών και δημιουργικών δυνάμεων του κλάδου, τις οποίες στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε το ψηφοδέλτιό μας».
Ο ίδιος δηλώνει ότι θα διεκδικήσει τη διοίκηση στις επερχόμενες εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Οι φαρμακοποιοί και σε αυτό το επίπεδο πριν από τρία χρόνια υπέκυψαν στις σειρήνες των υποσχέσεων και του λαϊκισμού. Δυστυχώς μέσα στα δυόμισι χρόνια της διοίκησης Λουράντου μόνο αρνητικά έχουν συμβεί με κυρίαρχα την κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και τη δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να πουλάνε φάρμακα. Αυτά τα δύο ζητήματα, που αποτελούσαν το DNA του κλάδου, χάθηκαν και μάλιστα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Χάθηκαν, διότι θυσιάστηκαν στο βωμό του ότι ‘11.000 φαρμακεία είχαν γίνει εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ’ και αυτό ήταν το αντίτιμο του εκλογικού δώρου τότε προς την κυβέρνηση Τσίπρα», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει: «Στόχος όλων των δυνάμεων του κλάδου, ανεξάρτητα αν εκφράζονται από την παράταξη της οποίας είμαι επικεφαλής, είναι να αλλάξει η ηγεσία του ΠΦΣ και ως προς τα πρόσωπα και ως προς την κατεύθυνση και τη λογική. Να αναλάβουν άνθρωποι σοβαροί, οι οποίοι ενώνοντας τον κλάδο να προχωρήσουν στην ανάκαμψή του».

Φαρμακοποιοί στα θρανία
Βασική προτεραιότητα του κ. Θεοδοσιάδη είναι να δώσει νέα κατεύθυνση στον κλάδο, η οποία σχετίζεται με την επιστημονική αναβάθμιση του φαρμακοποιού. Δηλαδή το φαρμακείο να παρέχει και θεσμικά κατοχυρωμένες και επιστημονικά πλήρεις και τεκμηριωμένες υπηρεσίες ΠΦΥ.

«Ξεκινήσαμε πιλοτικά στο τέλος του 2016 και από το νέο έτος πιο οργανωμένα κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων με ενιαίο θεματικό αντικείμενο. Από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο διοργανώσαμε κύκλο μαθημάτων πνευμονολογίας, όπου καθηγητές πνευμονολόγοι ανέπτυξαν πέντε θεματικές για παθήσεις πνευμόνων και φάρμακα που χορηγούνται για αυτές. Ήταν πέντε τρίωρα μαθήματα, που τα παρακολούθησαν 100 φαρμακοποιοί, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις πολύ περισσότερες από όσες είχαν. Πλέον μπορούν να μιλήσουν στους ασθενείς με πνευμονολογικά νοσήματα πολύ πιο τεκμηριωμένα», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης και συμπληρώνει ότι «από το Φεβρουάριο ξεκινά δεύτερος κύκλος μεταπτυχιακών σχετικά με το καρδιαγγειακό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο επικαιροποιούμε τις γνώσεις, ανεβάζουμε το επίπεδο, ώστε να δείξουμε στην κοινωνία ότι πηγαίνοντας στο φαρμακείο θα πάρει μία σωστή πληροφορία. Πηγαίνοντας σε σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι ότι θα εναποθέσει την υγεία του στη θεά τύχη».
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 18 Δεκεμβρίου 2016