ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κοινή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για το νέο αποθετήριο στα φάρμακα

Για κοινή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου ,που αφορά στην δημιουργία του νέου αποθετηρίου για έλεγχο των πλαστών φαρμάκων , άνοιξε την συζήτηση ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες .

Ανέλαβε ο κ. Ξανθός στις συναντήσεις του στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες να συζητήσει εκτενώς το θέμα του αποθετηρίου για τα φάρμακα που πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με το νέο κανονισμό 161/2016 της Ε.Ε, για τα πλαστά φάρμακα και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. 


Η δημιουργία του νέου αποθετηρίου είναι πολύ σημαντική αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα σημαντικό κόστος το οποίο πρέπει να επιμεριστεί στους ενδιαφερομένους (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία). Η πορεία μέχρι την υλοποίηση του είναι μεγάλη αλλά και ακριβή και απαιτεί την θετική στάση και συμμετοχή όλων άμεσα. 

Στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής του νέου αποθετηρίου διότι δεν υπάρχει το κανονιστικό πλαίσιο, παρόλο που πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει την διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη και χρειάζονται τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες παράδοσης αλλά και 18 μήνες να λειτουργήσει πιλοτικά το σύστημα , οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να ξεπεράσει τα εμπόδια για να καταφέρει να είναι έτοιμη 9 Φεβρουαρίου του 2019 όπως ορίζεται από σχετικό κανονισμό στην Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε αρχές Φεβρουαρίου 2016 . 

Αντίθετα, η Κύπρος έχει ήδη φτάσει να ολοκληρώσει την διαδικασία δημιουργίας του NNBO της, είναι ζήτημα μηνών . Ωστόσο, επειδή κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες στην χώρα μας έχουν κοινά κουτιά με την Κύπρο έχει αφήσει ελεύθερο το ενδεχόμενο εάν θέλουν Souper National System με την Ελλάδα να το κάνουν όταν είναι και η χώρα μας έτοιμη . 

Να θυμίσουμε εν συντομία ότι σε τρία χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο καθεστώς ελέγχου των φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη για την προστασία των πολιτών από παραποιημένα – πλαστά φάρμακα. Ο σχετικός νέος κανονισμός στην Ε.Ε. δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε αρχές Φεβρουαρίου και προβλέπεται να ισχύσει από 9 Φεβρουαρίου 2019.Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα συμπληρώσει προϋπάρχουσα οδηγία . 

Προβλέπει την τοποθέτηση σε κάθε συσκευασία φαρμάκου ενός μοναδικού κωδικού αναγνώρισης για κάθε συσκευασία με 20 ψηφία ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τη μοναδική συσκευασία και επιτρέπει την ταυτοποίηση της ονομασίας, της δραστικής, της μορφής, δόσης, μεγέθους συσκευασίας, τον εθνικό αριθμό ταυτοποίησης του φαρμάκου, τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης. Η ασφάλεια που προσφέρει είναι υψηλή διότι η πιθανότητα να γίνει αντιληπτός από κάποιον είναι μία στις δέκα χιλιάδες. 

Ο κανονισμός υποχρεώνει τον έλεγχο ασφαλείας των φαρμάκων σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής φαρμάκων, ξεκινώντας από τους παρασκευαστές, συνεχίζοντας στο χονδρεμπόριο και καταλήγοντας στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν τη γνησιότητα του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης και την αρτιότητα του μηχανισμού ανίχνευσης της παραποίησης.


Πηγή : life2day