ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακεία: Συσπείρωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη Γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).

Η συσπείρωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση και επίλυση των κακώς κειμένων που ταλανίζουν τον χώρο του φαρμακείου ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη Γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU).


Το βασικότερο θέμα που αναλύθηκε στο πλαίσιο της συνέλευσης ήταν η καθιέρωση και θεσμοθέτηση των υπηρεσιών φαρμακείου προς τους πολίτες και η καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας. Μέσω αυτής είναι δυνατόν να επιτευχθεί, όπως και να ελεγχθεί, σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με Έλληνα παράγοντα από τον κλάδο των φαρμακείων, η μείωση αυτή μπορεί να είναι από 30%, ενώ στην Αμερική φθάνει και το 50%. Τέτοιου είδους υπηρεσίες θα μπορούσε να είναι οι μετρήσεις για την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη ΧΑΠ, η αντιμετώπιση απλών τραυμάτων, οι πρώτες βοήθειες κ.λπ.

Εκτενής αναφορά έγινε στο θέμα της ηλεκτρονικής πώλησης φαρμάκων, όπου ποσοστό άνω του 50% είναι πλαστά, ενώ τα σχετικά sites, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% είναι αδιευκρίνιστο από πού προέρχονται. Αναφέρθηκαν μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων, παρά τις απαγορεύσεις ανθεί. Στην Αμερική μάλιστα, 11.000 ιστοσελίδες που πωλούν συνταγογραφούμενα φάρμακα on line, βρέθηκε ότι λειτουργούν παράνομα, η δε on line πώληση ανεξέλεγκτων και μη ασφαλών φαρμάκων είναι ευρέως αναγνωρισμένη σαν μια παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στην Ευρώπη, ο έλεγχος της on line πώλησης έχει ανατεθεί στους φαρμακευτικούς συλλόγους μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την ταυτόχρονη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων.

Επίσης, αναλύθηκε το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και στην προσπάθεια που διεξάγεται προκειμένου αυτές να ελεγχθούν μέσω της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων όλων των εμπλεκομένων μερών. Η Ελληνική αντιπροσωπεία εστίασε σε πολύ σοβαρές για τη χώρα μας ελλείψεις (παιδικά εμβόλια, φάρμακα αναντικατάστατα κ.λ.π.) οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στις παράλληλες εξαγωγές, καθόλα μεν νόμιμες αλλά ουδόλως ηθικές…

Η ελληνική αντιπροσωπεία εστιάστηκε και στον τρόπο λειτουργίας της PGEU. Επεσήμανε ότι η PGEU οφείλει να λειτουργεί περισσότερο δραστικά προς τα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. και λιγότερο συμβουλευτικά προς τα μέλη κράτη. Για αυτό και η συμμετοχή της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου 2017 στο Ex-Co (εκτελεστικό συμβούλιο) της PGEU , κρίνεται πολύ σημαντική.


Πηγή : iatronet