ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έπιασε δουλειά η Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο της Φαρμ. Δαπάνης - Τι υποστηρίζει η βιομηχανία

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά, η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας που θα ασχοληθεί με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και μία σειρά άλλων τεχνικών ζητημάτων όπως το νοσοκομειακό clawback.

Η συνεδρίαση – στην οποία μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κ.κ.Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και Γιάννης Μπασκόζος, όλο το φάσμα της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ- θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.


Η πλευρά του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι θα έχουν καταλήξει στα συμπεράσματα και στις αναγκαίες προτάσεις σε ένα μήνα περίπου ώστε ακριβώς μετά, να εκδοθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και φοβούνται πως μία νομοθετική ρύθμιση μπορεί να τραβήξει έως και 150 ημέρες. Επιθυμούν όμως διακαώς να υπάρξει γρήγορο αποτέλεσμα.

Εκτός από τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης (η οποία για ακόμη μία φορά τραβάει την ανηφόρα στο α' εξάμηνο του έτους), η ρύθμιση αυτή, θα περιλαμβάνει, όπως είπαμε παραπάνω, το νοσοκομειακό clawback, ρυθμίσεις για τα καινοτόμα φάρμακα με χαμηλότερες τιμές και αποζημίωσή τους καθώς και την χαμηλότερη συμμετοχή των ασθενών για τα φάρμακά τους.

Δυστυχώς η εν λόγω ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει προτάσεις για το clawback που τόσο απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία και το οποίο μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους αγγίζει τα 213 εκατ. ευρώ, ενώ το νοσοκομειακό clawback – το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία και κατάφορη αδικία από το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων- αγγίζει τα 117 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά είναι δυσθεώρητα και δυσβάστακτα τα οποία αποκλείουν κάθε αναπτυξιακή και επενδυτική διάθεση και προσδοκία, τονίζουν για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να ελαφρύνει τα βαρίδια αυτά και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της φαρμακοβιομηχανίας.


Πηγή : onmed