Τον ρόλο του φαρμακοποιού στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πεπτικού παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο παθολόγος, κλινικός φαρμακολόγος, κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, επισημαίνοντας ότι στον φαρμακοποιό προσφεύγει ο ασθενή σε νοσήματα όπως η δυσπεψία, η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος και η ΓΟΠ. Ο φαρμακοποιός, μάλιστα, είναι εκείνος που θα υποδείξει το κατάλληλο OTC φάρμακο σύμφωνα με τη συμπτωματολογία του ασθενούς.
Παίρνοντας τον λόγο ο ρευματολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων, Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στη διαχείριση του πόνου από τον φαρμακοποιό και έκανε εκτενή αναφορά στη φαρμακευτική θεραπεία του χρόνιου πόνου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τόσο τα φάρμακα που δρουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, όσο και τα φάρμακα που δρουν κυρίως στην περιφέρεια.
Το θέμα «Αλλεργική Ρινίτιδα και Κνίδωση: ο ρόλος του φαρμακοποιού» ανέπτυξε στη συνέχεια ο επίατρος Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου, διευθυντής του Τμήματος Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας 424 ΓΣΝΕ, παρουσιάζοντας τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται ανά περίπτωση.
Την ενότητα έκλεισε με την ομιλία του Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Π. Κιουμής, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχείριση των λοιμώξεων της κοινότητας στο φαρμακείο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «στο άμεσο μέλλον, θα μπορούσε να δοθεί στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα μιας πιο εκτεταμένης αλλά συγκεκριμένης υπόδειξης θεραπευτικής αγωγής με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας». Επιπλέον, ο κ. Κιουμής προσέγγισε το θέμα «πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα;» στις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισαν η κα Αγγελίνα Τσιαπραντά και ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, μέλη του Δ.Σ. του ΦΣΘ. Το σεμινάριο προλόγισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός διευθυντής Διεύθυνσης Φαρμάκου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Σκάντζαρης.
Πατήστε στα ονόματα των ομιλητών ώστε να δείτε τα video με τις ομιλίες που σας ενδιαφέρουν από το webTV του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.