ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία Silicon Valley στο φάρμακο αρκεί να...

Φυσικά η ελληνική αγορά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, δεν έχουν φρούδες ελπίδες να πιστεύουν ότι η Ελλάδα, μετά την χθεσινή παρουσίαση της μελέτης της Planet για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, θα μετατραπεί από την μία στιγμή στην άλλη σε μία Silicon Valley.

Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο γιατί πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και τακτικές ετών. Οι άνθρωποι ωστόσο του κλάδου, αναμένουν και θα επιδιώξουν από το κράτος και από τα αρμόδια υπουργεία, εγρήγορση, ώθηση και μία αρμονική συνεργασία η οποία θα αποβεί τελικά προς όφελος και των δύο πλευρών. Θα μπορούσαν όμως να προσδοκούν, στην δημιουργία μιας Βιομηχανικής Ζώνης (τύπου ελευθέρου εμπορίου) με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, κίνητρα στην παραγωγή και στην εργασία του ανθρώπινου δυναμικού, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και αξιολόγηση καινοτομίας.


Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ειδικότερα οι υπουργοί που συμμετείχαν στην χθεσινή παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο Ίδρυμα Κακογιάννης, θα πρέπει τώρα, να ενσκήψουν με πραγματικό ενδιαφέρον στην φαρμακοβιομηχανία – η οποία όπως τονίστηκε χθες από το σύνολο των ομιλητών – αποτελεί βασικό και προνομιακό κομμάτι της οικονομίας και η οποία επέδειξε εξαιρετικές αντοχές κατά την διάρκεια της ύφεσης, διατήρησε και αύξησε τις θέσεις εργασίας ενώ κατέγραψε και κερδοφορία στα αποτελέσματά της.

Είναι στο χέρι επομένως της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, να αποδείξει ότι ο κλάδος αυτός, μπορεί να πάει μπροστά το άρμα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και να αφήσει τους ανθρώπους της φαρμακοβιομηχανίας, να χαράξουν ανεμπόδιστα τις επενδύσεις και το μέλλον τους.

Επιπλέον, τις ημέρες αυτές που βρίσκονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών είναι ευκαιρία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, να τους μιλήσει για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να περάσει ο κλάδος στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης από την διαρκή στοχοποίηση των τιμών.

Διότι στα δελτία τιμών των τεσσάρων τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων οι τιμές των ελληνικών σκευασμάτων μειώνονται συνεχώς και θα πρέπει όπως είπε, να στραφούμε στον έλεγχο του όγκου και στο μείγμα κατανάλωσης.

Εάν συνεχιστεί η τακτική των clawback και rebate οι ελληνικές βιομηχανίες θα έχουν ζωή μόνο για έναν χρόνο ακόμη, όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Τρύφων. Πολύ απλά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έτσι όπως την γνωρίζαμε θα σβηστεί από τον χάρτη.

Για το θέμα των χαρατσιών clawback και rebate μίλησε και ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος εκ των ιδρυτών της ΒΙΑΝΕΞ, ο οποίος ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να λύσουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη, αλλά κανείς για το περιβάλλον το οποίο είναι προβληματικό, είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα της μελέτης θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και εμείς, όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, θα παρακολουθούμε από κοντά και θα παρεμβαίνουμε. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΦ, πρότεινε στο όλο εγχείρημα και στις Ομάδες Εργασίας να εμπλακεί και ο υπουργός Οικονομικών και μάλιστα θα πρέπει να αναφερθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών, όπως σημείωσε, ο κλάδος να αντιμετωπιστεί με μία άλλη λογική και ματιά, καθώς το αποτύπωμά του στην ανάπτυξη και την καινοτομία της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο. Η φαρμακοβιομηχανία έχει μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας και αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραληφθεί να επισημανθεί στους Θεσμούς.


Και κάτι τελευταίο:

Φυσικά όπως είπαμε παραπάνω, η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί από την μία ημέρα στην άλλη, σε Silicon Valley, όμως μπορεί η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα και να σταματήσει την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια τα οποία το μόνο που κάνουν, είναι να μπλοκάρουν τελικά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειάζονται ρεαλιστικοί αλλά και φιλόδοξοι στόχοι και ένα άλλο μείγμα πολιτικής όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας χθες.

Χρειάζεται και ενημέρωση καθώς το γεγονός ότι ένα 62% του πληθυσμού όπως φάνηκε από την μελέτη, δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα. Αυτό κάτι σημαίνει και θα πρέπει να αλλάζει.

Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη: Θαρραλέους πολιτικούς και όχι φοβικούς, ή ενοχικούς,που θα πάρουν πρωτοβουλίες και θα είναι περήφανοι που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση ενός Εθνικού Σχεδίου δράσης για ένα κλάδο που αιμοδοτεί χρόνια τώρα την ελληνική οικονομία και κοινωνία διαπρέποντας στις αγορές του εξωτερικού! 


Πηγή : onmed