ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες εμβολιαστικές οδηγίες για τη φυματίωση σε παιδιά

Αλλαγές στη διενέργεια του αντυφυματικού εμβολιασμού στα παιδιά εισήγαγε με εγκύκλιο του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος.

Όπως τονίζει, “η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της Α΄ Δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών) των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο”.


Άλλωστε, ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός σε μαθητές της Α΄ Δημοτικού δεν εφαρμόζεται πια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφασίστηκε η διακοπή της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.

Μετά τις αλλαγές το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σύστηνει την πρόληψη της φυματίωσης, μέσω του εμβολιασμού με BCG στη γέννηση, σε νεογνά αυξημένου κινδύνου:

Νεογνά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες

Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).

Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.

Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Ο εμβολιασμός με BCG συστήνεται επίσης σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αντιφυματικός Εμβολιασμός


Πηγή : virus