ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΦΣ: Οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση που θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο

Χρονικοί και ποσοτικοί περιορισμοί εισάγονται σταδιακά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέσα στο μήνα Οκτώβριο, όπως ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) η ΗΔΙΚΑ, σε συνεννόηση με τη φαρμακευτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος των αλλαγών είναι η ορθολογική εξοικονόμηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ και ο έλεγχος της συνταγογράφησης στην «πηγή», δηλαδή στον γιατρό, προκειμένου να αποφεύγεται μεταφορά της ευθύνης στο φαρμακοποιό που έχει ως αποτέλεσμα την τριβή με τον ασθενή, σημειώνει ο ΠΦΣ.


Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το σύστημα θα ενημερώνει απλώς το γιατρό για την υπέρβαση και στη συνέχεια θα λειτουργεί απαγορευτικά σε περίπτωση υπερβάσεων.


Αναλυτικά, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση:

1. Αν ο ασθενής επισκεφτεί τον ιατρό νωρίτερα από τις 27 ημέρες από τη λήξη της προηγούμενης συνταγής του, από τότε δηλαδή που εκτελέστηκε, δεν μπορεί να γραφτεί καινούρια. Ο περιορισμός αυτός δεν αφορά στα μεσοδιαστήματα επαναλαμβανόμενων συνταγών συνεχιζόμενης θεραπείας πχ. δίμηνες έως και εξάμηνες, απλώς όταν τελειώνει μία συνταγή συνεχιζόμενης θεραπείας, η απαγόρευση ισχύει για την έναρξη της επόμενης ή για την έκδοση απλής (εφάπαξ) συνταγής για το ίδιο φάρμακο, εν μέσω ύπαρξης συνεχιζόμενης.

2. Ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει αριθμό συσκευασιών μη συμβατό με το δοσολογικό σχήμα της αγωγής του ασθενούς.

3. Ο γιατρός δεν θα μπορεί να υπερβεί σε καμία περίπτωση τη συγκεκριμένη δοσολογία που αφορά σε συγκεκριμένο φάρμακο. Οι ουσίες που αφορούν σε αυτά τα φάρμακα είναι 250 με 300.

Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ, θα πρέπει να αποφεύγεται στο φαρμακείο η προεκτέλεση συνταγής για οποιοδήποτε λόγο.

Επειδή ο γιατρός στο πρώτο στάδιο «κόφτη», δηλαδή στον ημερολογιακό, βλέπει μόνο όταν η συνταγή έχει εκτελεστεί, υπάρχει η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών από άλλους γιατρούς ή και από τον ίδιο γιατρό (διότι το σύστημα δεν τους ενημερώνει αφού η προηγηθείσα συνταγή δεν έχει εκτελεστεί). Στην περίπτωση αυτή το φαρμακείο που έχει «προεκτελέσει», (έχει χορηγήσει φάρμακα κρατώντας τα κουπόνια χωρίς να έχει οριστικοποιήσει την εκτέλεση συνταγής αφού δεν δύναται βάσει μεταγενέστερης ημερομηνίας), μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο εάν ο ασθενής ξεχασμένος και ευρισκόμενος σε άλλο μέρος γράψει άλλη συνταγή και την εκτελέσει, οπότε θα είναι αδύνατον ο φαρμακοποιός που έχει προδανείσει όταν έρθει η ώρα της εκτέλεσης, να εκτελέσει τη συνταγή, εξηγεί ο ΠΦΣ.


Πηγή : onmed