ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Προφορικά” από σήμερα της Ελλάδας ενώπιον των δανειστών – Οι εκκρεμότητες στην Υγεία

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και διείσδυση των γενοσήμων στο 50% του όγκου έως το τέλος του έτους .

Πλούσιος σε εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο θα είναι ο Σεπτέμβριος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συναντάται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.


Η συνάντηση αυτή ανοίγει νέο γύρο αξιολογήσεων της χώρας μας, με τον τομέα της Υγείας να περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν, στο πλαίσιο εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο θα αποφασιστεί η ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των “θεσμών”, για την αξιολόγηση των οροσήμων. Ως πιο πιθανή ημερομηνία έλευσης, θεωρείται η 15η Σεπτεμβρίου.

Με βάση το τρίτο μνημόνιο, ο τομέας της Υγείας θα αξιολογηθεί για μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία φέρνουν αλλαγές σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, προμήθειες και στον τομέα του φαρμάκου.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις, με τις οποίες θα επέλθουν αλλαγές στο πλαίσιο των προμηθειών.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αυξηθεί στο 60% το ποσοστό των προμηθειών που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία με κεντρική διαδικασία. Το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέλθει στο 80% έως το τέλος του 2017.


Δραστική

Το ίδιο διάστημα, πρέπει να αυξηθούν οι προμήθειες του ΕΣΥ σε φάρμακα με δραστική ουσία, στα δύο τρίτα έως το τέλος του 2016 και στα τρία τέταρτα έως το τέλος του 2017.

Έως το τέλος του έτους, πρέπει να μειωθεί κατά 30% το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης και του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback) που εφαρμόζεται στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, η οποία – κατά πάσα πιθανότητα – καλύπτεται με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στα φάρμακα που διακινούνται εκτός φαρμακείων.


Γενόσημα

Το υπουργείο Υγείας πιέζεται να αυξήσει το μερίδιο των αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμάκων στην αγορά, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει στις πιο χαμηλές ευρωπαϊκές θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και διείσδυση των εν λόγω σκευασμάτων στο 50% του όγκου έως το τέλος του έτους και στο 60% έως τα μέσα του 2017 (σήμερα είναι κοντά στο 25%).

Έχει, επίσης, δεσμευτεί για επανακαθορισμό συνταγογραφικών στόχων στους γιατρούς, νέο σύστημα κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και κλινικό έλεγχο στα νοσοκομεία.


Πηγή : iatronet