ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έκτακτες συσκέψεις στον ΕΟΦ για τα ονόματα των γιατρών που έλαβαν χορηγίες από φαρμακευτικές!

Σε αναβρασμό είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες μετά το μπλόκο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών.

Η Αρχή Προστασίας απεφάνθη ότι μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο περιορισμένα στοιχεία που αφορούν όχι επιστημονικά συνέδρια αλλά προωθητικά.


Συσκέψεις στον ΕΟΦ

Μετά από αυτό εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναμένεται να παραστούν σε σύσκεψη στις 11 το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου στα γραφεία του ΕΟΦ, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα στις 5 Ιουλίου συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου στον ΕΟΦ (Ιατρικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί κλπ). Άλλωστε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είναι αυτός που προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας προσωπικών Δεδομένων θεωρώντας ότι πρέπει να ληφθούν ηπιότερα μέτρα στο πλαίσιο της διαφάνειας.


Απόσυρση ονομάτων

Μετά τις εξελίξεις φαίνεται πάντως ότι επικρατεί προβληματισμός στις φαρμακευτικές εταιρείες και ήδη όσες είχαν δημοσιοποιήσει τις λίστες με τα ονόματα των γιατρών με τους οποίους είχαν συνεργασθεί το 2015, τα απέσυραν από τις ιστοσελίδες τους.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) με τον οποίο επικοινώνησε ο ΣΦΕΕ, επεσήμανε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, σημειώνοντας ωστόσο: «Όπου όμως οι αποφάσεις θα βασίζονται σε νομικό πλαίσιο που θα τεκμηριώνει αυτές τις αποφάσεις».

Βέβαια όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές οι εταιρείες μία προς μία- μετά και από σχετική απόφαση του ΣΦΕΕ- θα παραδώσουν «στικάκι» με όλες τις λίστες των ονομάτων των γιατρών στον ΕΟΦ προκειμένου να τις διαχειριστεί.

Εξάλλου με βάση το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη: «Η εποπτεία τήρησης του παρόντος ανήκει στις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από 30.000 έως 100.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου ταμείου».

Ο ΕΟΦ πάντως από την πλευρά του παρότι διαβεβαίωνε ότι θα είναι έτοιμος πλήρως με τη δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αναρτήσει όλα τα ονόματα των γιατρών όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εμφανίστηκε ανέτοιμος υποστηρίζοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες , ότι ανέμενε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Πηγή : healthreport