Στην εποχή της ψηφιακής ανταλλαγής δεδομένων υγείας ετοιμάζεται να εισέλθει ουσιαστικά το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες ενίσχυσης των τελικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, πανελλαδικά.
Μέρος των εργασιών του Συμβουλίου το επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν η Δομή του ΔΗΥΥ και το οργανωτικό σχήμα λειτουργίας του, καθώς απαιτείται η διαμόρφωση ενός πλήρως διαμορφωμένου –προτυποποιημένου τρόπου ανταλλαγής δεδομένων ηλεκτρονικής.
«Πως μπορείς να εργαστείς στο δρόμο της απόδοσης διασυνοριακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας χωρίς πρώτα να έχεις διαμορφώσει, καθορίσει και ενισχύσει μια εθνική πορεία ολοκλήρωσης της Ηλεκτρονικής σου Υγείας;», διερωτήθηκε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής, ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος, ο οποίος συμμετέχει αυτές τις ημέρες στο πανευρωπαϊκό συνέδριο eHealth στο Άμστερνταμ.
«Με την ανάληψη της αρμοδιότητας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας θεωρήσαμε πως ένα παράθυρο ευκαιρίας είχε αρχίσει να ανοίγει», προσέθεσε.
Στην πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η δημιουργία τριών Ομάδων που θα ασχοληθούν με:
1) Η αξιολόγηση και διαμόρφωση των πλαισίων λειτουργίας του Εθνικού Σημείου Επαφής των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας της Χώρας μας (eHealth National Contact Point – NCP) ως κόμβου διεπαφής μας για τις υπηρεσίες αυτές, σε συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ομάδα αυτή θα αναλάβει επίσης και την υπόδειξη του κατάλληλου Φορέα ή των κατάλληλων συνεργασιών μεταξύ Φορέων, για την απόδοση του ρόλου αυτού σε Εθνικό Επίπεδο. Συντονιστής της Ομάδας αυτής απεφασίσθη να είναι η ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
2) Η αξιολόγηση και διαμόρφωση του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας στη Χώρα μας σε μια προσπάθεια προτυποποίησης και καθορισμού των αναγκών και των μηχανισμών διαλειτουργίας των συστημάτων και υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο. Συντονιστής της Ομάδας αυτής απεφασίσθη να είναι το HL7 Hellas.
3) Η αξιολόγηση και διαμόρφωση ενός ενοποιημένου και πιο εργονομικού κύκλου εργασιών των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παραπομπής, Εκτέλεσής και Συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων και της εφαρμογής τους, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών από πλευράς Επαγγελματία Υγείας (Ιατρός, Φαρμακοποιός, Πάροχος Εργαστηριακών Εξετάσεων) και διευκόλυνσης απόδοσης υπηρεσιών Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας προς τους Πολίτες. Συντονιστής της Ομάδας αυτής αποφασίστηκε να είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.
Τέλος αποφασίστηκε η επέκταση του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υγείας (ΕΣΔΗΥ) και η συμμετοχή σε αυτό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Πηγή : virus