ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανατροπή στις φαρμακευτικές: «Μπλόκο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων γιατρών!

Ανατροπή στη φαρμακευτική αγορά μετά την απαγόρευση να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των γιατρών που συνεργάζονται με φαρμακευτικές.

Προβληματισμός επικρατεί στις φαρμακευτικές εταιρείες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μην επιτρέψει στις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των γιατρών με τους οποίους συνεργάζονται.

Ειδικότερα η Αρχή απεφάνθη πως μπορούν να δοθούν στον «αέρα» μόνο τα στοιχεία των γιατρών που αφορούν στα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια. Και μάλιστα και αυτά υπό προϋποθέσεις.


Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση της Αρχής, η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο ιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδίου και του συνεδρίου, να γίνεται για περιορισμένο διάστημα 3 ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας.

Τέλος η αρχή όρισε ότι κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη.
Στην Αρχή Προστασίας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας θεωρώντας ότι μπορεί ο ίδιος σκοπός να επιτευχθεί με πιο ήπια μέσα. 


Τι θα κάνουν οι εταιρείες

Στο μεταξύ όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε έντονο προβληματισμό. Θεωρούν ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και την ώρα μάλιστα που ήδη κάποιες φαρμακοβιομηχανίες είχαν προβεί στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών, ακολουθώντας τις οδηγίες των μητρικών τους εταιρειών.

Ενδεικτική η περίπτωση της Janssen που δημοσιοποίησε τη λίστα στις 27 Ιουνίου. Ακολούθησαν εκτός των άλλων η Glaxo (στο Βρετανικό της site) αλλά και η Novo Nordisk. Άλλωστε επισήμως στις 30 Ιουνίου, σήμερα δηλαδή έπρεπε να βγουν στον αέρα όλες οι εταιρείες τόσο Πολυεθνικές όσο και Ελληνικές. 


Και τσουχτερά πρόστιμα για τις εταιρείες

Πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ορισμένες εταιρείες σκοπεύουν να προχωρήσουν κανονικά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών με τους οποίους έχουν συνεργασθεί, στηριζόμενες στο νόμο ο οποίος προβλέπει και κυρώσεις.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εποπτεία τήρησης του παρόντος ανήκει στις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από 30.000 έως 100.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου ταμείου»

Δεν αποσαφηνίζεται ωστόσο εάν τα ποσά αυτά αφορούν στο σύνολο της παράβασης ή αν τα πρόστιμα θα επιβληθούν για κάθε όνομα γιατρού που δε δημοσιοποιήθηκε.

Από την άλλη πηγές σημειώνουν ότι πολλές εταιρείες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, περιμένουν κάποια διευκρινιστική εγκύκλιο ή απόφαση από το υπουργείο Υγείας που είτε να αναστέλλει το νόμο είτε να επιβάλλεται η εφαρμογή του με τους νέους όρους που επιβλήθηκαν από την Αρχή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα είναι καλυμμένες νομικά.


Πηγή : healthreport