ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πειραματικά εμβόλια αποδεικνύονται 100% αποτελεσματικά κατά του ιού Ζίκα - Προσεχώς κλινικές δοκιμές

Δύο πειραματικά εμβόλια κατά του ιού Ζίκα, τα οποία δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία σε ποντίκια, αφήνουν πολλές υποσχέσεις ότι θα είναι αποτελεσματικά και στους ανθρώπους, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Nature.

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο έως τον Οκτώβριο, όμως θα περάσουν χρόνια, ωσότου δοθεί άδεια για την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα προστατεύει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τις εγκύους και τους ταξιδιώτες.


Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται στην Αμερική, στην Αφρική και, πιο πρόσφατα, έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Σήμερα σε πάνω από 60 χώρες ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, προκαλώντας προβλήματα υγείας, όπως η μικροκεφαλία και νευρολογικές διαταραχές σαν το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ που προκαλεί παροδική παράλυση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός Ζίκα εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η ανάγκη για ένα εμβόλιο θεωρείται επείγουσα.

Οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, με επικεφαλής τον Δρ Νταν Μπαρούχ, μίλησαν για «εντυπωσιακά» αποτελέσματα, καθώς μία μόνο δόση του εμβολίου ήταν αρκετή για να παράσχει 100% προστασία στα πειραματόζωα που εκτέθηκαν στον ιό.

Συγκεκριμένα, δοκίμασαν δύο διαφορετικά είδη εμβολίων. Το ένα βασίζεται σε τμήματα του γενετικού κώδικα του ιού (του στελέχους από τη Βραζιλία) και το άλλο αποτελεί μια αδρανή και αβλαβή απομίμηση του ιού (του στελέχους του Πουέρτο Ρίκο). Και τα δύο εμβόλια ήταν αποτελεσματικά στα ποντίκια, τα οποία απέκτησαν πλήρη ανοσία έναντι του ιού Ζίκα.

Θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους, καθώς και το πόσο διαρκεί η ανοσία. Πιθανότερο θεωρείται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο δεύτερο εμβόλιο, που βασίζεται στον αδρανή ιό, καθώς υπάρχουν ήδη πολλά ανάλογου είδους εμβόλια για άλλες ασθένειες, αλλά προς το παρόν λίγα εμβόλια του πρώτου είδους, που βασίζονται στο DNA του ιού.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζόναθαν Μπολ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ο Γκάβιν Σκρίτον του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, εξέφρασαν φόβους ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να έχει και παρενέργειες, καθώς είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης από ιούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον ιό Ζίκα, όπως ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό, πράγμα ανησυχητικό, αν ευσταθεί, καθώς σε αρκετές περιοχές του κόσμου οι δύο ιοί συνυπάρχουν.

Ο Δρ Νταν Μπαρούχ και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν πάντως ότι θα γίνουν πειράματα σε μαϊμούδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εμβόλιο για τον ιό Ζίκα μπορεί να ευνοήσει τη λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό.


Πηγή : in