Άνθρακες αποδεικνύεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Η ρύθμιση που έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπει μεν την κάλυψή τους, αλλά με τους ίδιους όρους με τους ασφαλισμένους. Δηλαδή και με την ίδια, υψηλή συμμετοχή!
Είναι φανερό ότι η ρύθμιση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Εδώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα ευρήματα ερευνών, που δείχνουν ότι πολλοί ασφαλισμένοι διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της συμμετοχής στα φάρμακα. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αντέξουν το κόστος οι ανασφάλιστοι;
Σημειώνεται ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα υπερτριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της εφαρμογής της λεγόμενης θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Από περίπου 9% το 2009 εκτοξεύτηκε στο 30% το 2014.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάλογα ποσοστά συμμετοχής στο κόστος ισχύουν και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν και ορισμένες με υψηλότερα. Ωστόσο, η εφαρμογή της λίστας φαρμάκων σε συνδυασμό με την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία.
Θυμίζω ότι η πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, μαζί με την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων ήταν βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Λίγο η δημιουργική ασάφεια όμως, λίγο η περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια…
Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ουσιαστικά η περίθαλψη των ανασφαλίστων γίνεται με ρύθμιση που είχε περάσει την άνοιξη του 2014 ο κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερος Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υποχρεώθηκε να το κάνει, έπειτα από πίεση της τρόικας, η οποία έθεσε το ζήτημα ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Ο Ανδρέας Ξανθός είχε αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ως αναπληρωτής υπουργός. Συνέστησε επιτροπή, που παρέδωσε πόρισμα, έκανε δημόσια διαβούλευση, αλλά επί μήνες δεν είχε προχωρήσει στη ρύθμιση του ζητήματος.
Τελικώς, το Δεκέμβριο, συμπεριλήφθηκε σχετική ρύθμιση (άρθρο 56) στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά αποτέλεσε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα», τελικώς αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των θεσμών…
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επαναφέρει το νομοσχέδιο μετά τις γιορτές. Σήμερα, μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμη αγνοείται η τύχη του. Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στο ραδιοσταθμό 9,84, δήλωσε πως το το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα. Για να δούμε…
Το άρθρο 56 λοιπόν προέβλεπε λοιπόν ότι ανασφάλιστοι Έλληνες, αλλοδαποί με νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, καθώς και ανήλικοι και έγκυοι ανεξάρτητα από νομικό καθεστώς, δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, οι όροι και προϋποθέσεις της πρόσβασης σε δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, θα οριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.
Κλείνοντας, παραθέτω ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Ξανθού στον ίδιο ραδιοσταθμό:
«Τα κοινωνικά ιατρεία έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο την μνημονιακή περίοδο. Έχουν καλύψει τους ανασφάλιστους που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το αναδιοργανώνουμε με μία νέα ρύθμιση σε ένα νομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, το οποίο προβλέπει την καθολική πρόσβαση και κάλυψη όλου του πληθυσμού, με οδηγό τον ΑΜΚΑ τους, χωρίς άλλες προϋποθέσεις…
Έχουμε προσθέσει 150 εκατ. ευρώ για την αυξημένη προσέλευση. Τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να συνταγογραφούνται με τον ίδιο τρόπο με τους ασφαλισμένους, πληρώνοντας την ίδια συμμετοχή με τους ασφαλισμένους. Δεν θα είναι δωρεάν, παρά μόνο σε όσους έχουν βιβλιάριο απορίας, οι οποίοι με ειδική ρύθμιση θα μπορούν να προμηθευθούν τα φάρμακα από τα ιδιωτικά ιατρεία. Άρα τα κοινωνικά ιατρεία θα έχουν ένα ρόλο, γιατί μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, θα περάσει καιρός. Θα έχουν όμως τη φροντίδα των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Πολλοί, ενδεχομένως, δεν θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της συμμετοχής στα φάρμακα και θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία».
Δηλαδή, οι ανασφάλιστοι που δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, θα απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία. Ε, τότε υπουργέ μου τι είδους περίθαλψη σε ανασφάλιστους και μετανάστες θα προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο;
Πηγή : virus