ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η Ελλάδα με …αντικαταθλιπτικά αναστενάζει! Κατακόρυφη αύξηση χαπιών στα χρόνια της κρίσης

Δραματικές διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει πλέον η αύξηση της κατάθλιψης στη χώρα μας σε καιρό κρίσης.
Οι ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν συνεχή αύξηση των περιστατικών κατάθλιψηςτα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που αποδίδεται και στα προβλήματα που έφεραν στη ζωή μας τα μνημόνια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ακόμη και διπλασιασμό της νόσου.


Χαρακτηριστικό είναι πως οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι το 2009 με την έναρξη της κρίσης το ποσοστό κυμαινόταν στο 6,8%, το 2011 ήταν 8,2%, το2013 χτύπησε «κόκκινο» και έφτασε το 12,3%, ενώ πλέον το 2015 εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνει και στο 14% καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται επισήμως.

Όμως το ζήτημα είναι πως πλέον οι Έλληνες δε φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη της κρίσης με απλές μεθόδους ή ψυχοθεραπεία.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία τα φάρμακα για να χτυπηθεί η νόσος και τα συμπτώματα της.
Γι αυτό και τα επίσημα στοιχεία από τις πωλήσεις των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δείχνουν αύξηση κατά περίπου 12,5% από το 2009 έως και το 2014.

Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί και δείχνει την αύξηση στη διάθεση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία χρόνια (2009-2014). Οι μετρήσεις που αναφέρονται αντιστοιχούν σε πωλήσεις συσκευασιών (κουτιά).



Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η κατάθλιψη χτυπά σε μεγάλο ποσοστό συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κρίσης ή βρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Η τελευταία έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής δείχνει πως οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% εμφανίζουν βαριά κατάθλιψη, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).

Πηγή : healthreport