ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι θα γίνει με τα ακριβά και τις συμμετοχές

Κούρεμα των δαπανών ειδικά για τα ακριβά φάρμακα, «παζάρια» για τις τιμές, αλλά και ανακατανομή των συμμετοχών των ασθενών ανάλογα με την ασθένειά τους και την οικονομική τους κατάσταση προβλέπει το σχέδιο των αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα , η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να ορίσει πλαφόν στα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) μέσω ξεχωριστού κλειστού προϋπολογισμού.


Στην περίπτωση που θα ξεπερνιέται αυτός ο προϋπολογισμός, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλούνται να καταβάλουν υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων (claw back).

Ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων ενώ βασικό κριτήριο θα αποτελεί το θεραπευτικό όφελος ενός σκευάσματος. Άγνωστο βέβαια πως θα μετρηθεί αυτό το όφελος δεδομένου ότι σήμερα ακόμη και ο ΕΟΦ παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.


Τα γενόσημα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά μηχανισμούς– εκτός από τους υπάρχοντες που μάλλον θεωρούνται αναποτελεσματικοί- για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, κάτι που άλλωστε αποτελεί άμεσο στόχο λόγω και των πιέσεων της τρόικας για εξοικονόμηση πόρων.


Η συνταγογράφηση με δραστική στην …πράξη

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία η οποία όπως φαίνεται σήμερα εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά.
Οι τροϊκανοί, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες , έχουν εντοπίσει το …λάθος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπου ενώ τυπικά ο γιατρός δεν μπορεί να γράφει εμπορική ονομασία φαρμάκου, αλλά στην πράξη την αναγράφει κανονικά στο πίσω μέρος της συνταγής κάτι όμως που δεν τυπώνεται.

Πάντως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προκαλεί ακόμη έντονες αντιδράσεις τόσο στους ιατρικούς κύκλους όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικά τις ελληνικές που θα προσφύγουν μάλιστα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται διατεθειμένη να δώσει ώθηση στην παραγωγή φαρμάκων εντός της χώρας καθώς σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό: «Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν την παραγωγική προοπτική και την ανάπτυξη στον κλάδο του φαρμάκου , την βασική και την κλινική έρευνα, και τις αντίστοιχες επενδύσεις».


Μειώνονται οι συμμετοχές;

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάση του οποίου θα ανακατανεμηθούν τα κονδύλια για την αποζημίωση των φαρμάκων στους ασθενείς, ώστε οι ασθενέστεροι να πληρώνουν λιγότερα.
Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπ όψιν είναι η οικονομική κατάσταση του κάθε ασφαλισμένου αλλά και η κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας θα επιδιωχθεί: «Μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια».

Πηγή : healthreport