ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Φαρμακοποιοί εν αναμονή της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό

Ιδιαιτέρως σκληρές αποδεικνύονται οι διαπραγματεύσεις της Αριστοτέλους με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Αν και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά, έστω και για τις επιδιώξεις των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, οι πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο προμηνύουν δυσμενείς εξελίξεις για τους Φαρμακοποιούς.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας, που φέρεται να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους Φαρμακοποιούς, παλεύει προκειμένου να διασφαλιστεί πως η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τους επαγγελματίες του κλάδου, ακόμα και αν το ποσοστό τους στην επιχείρηση είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 51% που επεδίωκαν αρχικά.

Αλλά, αν ισχύουν οι απαισιόδοξες πληροφορίες που διαρρέουν, η σαρωτική θέση των δανειστών μάλλον κερδίζει έδαφος.
Φαίνεται πως το κίνητρο ή το βάρος της εκταμίευσης της δόσης των 100 εκατ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο για την ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε είχε εξαρχής εκτιμήσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, και η Αριστοτέλους δεν αποκλείεται να λυγίσει υ. Συνεχίζει, όμως, την προσπάθεια, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της.

«Το Υπουργείο Υγείας, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη.

Διευκρινίζει, βέβαια, πως «στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για τη καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη».

Πάντως, η νέα συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι ο κ. Λουράντος και οι πρόεδροι του Φ.Σ. Πειραιά και Θήβας Κ. Κούβαρης και Σ. Ζήκας, αντίστοιχα, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέβη άκαρπη, καθώς ελάχιστα είχε ο Ανδρέας Ξανθός να μεταφέρει στους Φαρμακοποίους.

Δεν μπόρεσε, κατ’ επέκταση να τους ενημερώσει για την τελική διατύπωση της ΚΥΑ.
«Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «και αυτό γιατί αυτή η κινητοποίηση αφορά την αυριανή μέρα των φαρμακείων. Το ποσοστό συμμετοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα φθάνει το 100%. Οι λίγες εξαιρέσεις σε ελάχιστα κεντρικά σημεία, δείχνουν ότι μόνο το Φαρμακείο της γειτονιάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασφαλισμένο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Αυτοί έχουν τα κεφάλαια, εμείς την δύναμη που μας δίνει η συστράτευση όλων των φαρμακοποιών. Κάθε μέρα απεργίας δείχνει δύναμη και πυγμή» κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Φαρμακαποθηκάριοι

Στο πλευρό των Φαρμακοποιών τάσσεται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, που παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αγωνία τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο του φαρμακείου.

«Πάγια θέση μας ήταν και παραμένει ότι το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του επαγγέλματος δεν θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των ελλήνων φαρμακοποιών. Οποιαδήποτε διατάραξη του υφιστάμενου καθεστώτος θα αποτελέσει αφενός εφαλτήριο για τον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου και αφετέρου προθάλαμο για τον ήδη συντελούμενο αφελληνισμό της παραγωγής και διανομής φαρμάκων στη χώρα μας», τονίζουν σε ανακοίνωση τους.

Πηγή