ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΕΣΑμΕΑ: Παρέμβαση για την προστασία των ανάπηρων προσφύγων/μεταναστών

Τη λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την άμβλυνση του προσφυγικού ζητήματος, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) από την πρωθυπουργό.

Η παρέμβαση της ΕΣΑμΕΑ θίγει άμεσα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συχνά δεν αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε.


«Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τη Βασιλική Θάνου να επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία και προτείνει:
εξειδικευμένο προσωπικό στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών,
συγκεκριμένη μέριμνα στις δομές υποδοχής και περίθαλψης,
τάχιστη εκπαίδευση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν την πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες.

Η τεράστια προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είναι μια πραγματική ανοικτή πληγή για την Ευρώπη, η οποία έχει φανεί ότι είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Την ίδια ώρα, σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, αναβιώνουν τα χειρότερα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα, κάτω από την πίεση και της οικονομικής κρίσης.

«Οι άνθρωποι που φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα και εκτίθενται στα κυκλώματα διακίνησης και στην εκμετάλλευση, είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Αν τους αρνηθούμε τα δικαιώματά τους, δημιουργούμε μια Ευρώπη χειρότερη για όλους τους πολίτες της» λέει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια προσέγγιση, η οποία θα αντανακλά πλήρως τις αξίες της: των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας» τονίζει καταλήγοντας.

Πηγή : virus