ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα κάγκελα οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες για τις προτάσεις του Eurogroup! Όλο το παρασκήνιο.

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα στελέχη των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων επιχειρώντας να βρουν το δικό τους plan B για την επόμενη μέρα της συμφωνίας.
Στην περίπτωση που κλειστεί η συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα που θα ληφθούν για τον κλάδο του φαρμάκου θα είναι άκρως επιβαρυντικά για τις ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν γενόσημα.
Και αυτό επειδή προωθείται καταρχάς η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, γεγονός που «χτυπά» ιδιαιτέρως τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα.
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής πάντως που προώθησε με τροπολογία του την συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, επιχειρεί προς ώρας να καθησυχάσει τον κλάδο διαμηνύοντας ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να μην εφαρμοστεί στην πράξη η συνταγογράφηση με δραστική ουσία.
Όμως οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων παραμένουν σε κατάσταση προβληματισμού καθώς τα μέτρα που προωθούν οι Ευρωπαίοι δεν περιορίζονται σε αυτό.
«Κατεβάζουν στα τάρταρα τις τιμές των γενοσήμων» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος  μιλώντας για τις δραστικές τιμές στις μειώσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν αν η κυβέρνηση δεχθεί τα μέτρα του Eurogroup.
Άλλωστε οι προτάσεις-προαπαιτούμενα των δανειστών προβλέπουν κατάργηση της προστασίας των φαρμάκων πριν το 2012, μείωση της τιμής όλων των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5%.
Άγνωστο παραμένει πως αντιδράσει η αγορά στη περίπτωση εφαρμογής αυτών των μέτρων αλλά και πως θα τοποθετηθούν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες δεδομένου ότι είχαν πάρει τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και του ίδιου τουΠαναγιώτη Κουρουμπλή ότι τα ελληνικά φάρμακα θα προστατευθούν καθώς ο κλάδος συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: healthreport