ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Eurogroup: Υπόγειος “πόλεμος” για τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ! Τι λένε κυβέρνηση-φαρμακοποιοί

Η όρεξη των δανειστών μας να επαναφέρουν το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στον κλάδο των φαρμακοποιών.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο καθώς περιλαμβάνεται στο σχέδιο των προτάσεων του Eurogroup, που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει άμεσα με νομοσχέδιο.
Παρότι το ζήτημα της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ περιελήφθη στο σχέδιο των προτάσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών, όπως διευκρινίστηκε στο σχέδιο κειμένου, θα πρέπει ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση να το προωθήσει άμεσα.
Είτε στη πρώτη φάση των μέτρων είτε στη δεύτερη φάση της όποιας συμφωνίας κλειστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: ικανοποιώ τα αιτήματα των δανειστών ή ανοίγω πόλεμο με τους φαρμακοποιούς.

Η θέση της κυβέρνησης
Πηγές έλεγαν πως το ζήτημα των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, αποτελεί βαρύ πονοκέφαλο για τα κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις όπου το ζήτημα απασχόλησε εντόνως το κυβερνητικό επιτελείο.
Όχι τυχαία βέβαια καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πως θα βρεθεί απέναντι από τους φαρμακοποιούς για τους οποίους το θέμα αποτελεί κόκκινο πανί.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης πως ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αποφεύγει προς ώρας να τοποθετηθεί για το θέμα σημειώνοντας πως αναμένει να δει τι θα φέρει η κυβέρνηση στη βουλή για να πάρει θέση.

Πάντως όπως έλεγαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τη μη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ στηριζόμενη στα υπάρχοντα επιχειρήματα που αναφέρουν πως η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει χιλιάδες φαρμακεία τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, ενώ έχει αποδειχθεί και στην πράξη πως οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν μειώνονται με την πώληση των συγκεκριμένων φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός φαρμακείων.

Σε… πολεμική ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί
Στο μεταξύ σε ….πολεμική αναμονή βρίσκονται οι φαρμακοποιοί αναμένοντας τι θα «φέρει» στη Βουλή η κυβέρνηση αν κλειστεί τελικά η συμφωνία. Οι φαρμακοποιοίθεωρούν ….εχθρικό ένα τέτοιο μέτρο καθώς τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ουσιαστικά τα μοναδικά φάρμακα από τα οποία μπορούν σήμερα να εισπράττουν μετρητά, τη στιγμή μάλιστα που λαμβάνουν τα χρωστούμενα τους από τον ΕΟΠΥΥ με καθυστέρηση.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντου ο οποίος προειδοποιεί ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική διάθεση σημειώνοντας: «Σπέρνετε ανέμους, ετοιμαστείτε να θερίσετε θύελλες»!
Στο μεταξύ όμως δεν είναι μόνο τα ΜΗΣΥΦΑ που καίνε αυτή τη στιγμή τους φαρμακοποιούς. Οι εταίροι μας στο πλαίσιο των απαιτήσεων τους για το άνοιγμα των επαγγελμάτων αλλά και για την υλοποίηση της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ζητούν να απελευθερωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχαν δεσμευτεί πως θα καταργούσαν το νόμο Άδωνι Γεωργιάδη που δίνει το δικαίωμα σε έναν φαρμακοποιό να είναι μέτοχος σε πάνω από ένα φαρμακεία ορίζοντας όμως επιστημονικό υπεύθυνο άλλο φαρμακοποιό στα φαρμακεία όπου κατέχει μετοχές.
Οι δανειστές από την άλλη επιδιώκουν να μπορεί να ανοίξει φαρμακείο όποιος το επιθυμεί χωρίς να είναι φαρμακοποιός.
Κάτι που βγάζει στα …κάγκελα τον κλάδο, ο οποίος σημειώνει πως θα εκφράσει εμπράκτως τις διαφωνίες του.

Πηγή: healthreport