ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ασαφείς αναφορές για τα ΦΥΚ – Οι αντιδράσεις των ασθενών

Το ενδεχόμενο να δίνονται και από ιδιωτικά φαρμακεία τα σκευάσματα για τις σπάνιες παθήσεις, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, σε αυτή τη φάση η Αριστοτέλους δεν προτίθεται να κλείσει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, με το σκεπτικό της διευκόλυνσης στη μετακίνηση ορισμένων πασχόντων με κινητικά προβλήματα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μελετά τη δυνατότητα να μπορούν οι πάσχοντες με κινητικά προβλήματα να πάρουν τα αναγκαία φάρμακα για τη θεραπεία τους και από ιδιωτικά φαρμακεία. Όπως πληροφορούμαστε, αρχικά η διάθεση των λεγόμενων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που αφορούν σοβαρά νοσήματα, θα ξεκινήσει πιλοτικά για τους Ρευμοπαθείς και για τους πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

ΕΣΑμεΑ: Να μην μεταφερθούν τα ακριβά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία
Με σκεπτικισμό βλέπουν από την πλευρά τους οι χρονίως πάσχοντες τις σκέψεις της Αριστοτέλους, καθώς φοβούνται ότι η διάθεση των ΦΥΚ και από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, θα είναι το πρώτο βήμα για τη μεταφορά – σε δεύτερο χρόνο – των συγκεκριμένων σκευασμάτων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Την πλήρη αντίθεσή της σε αυτό το ενδεχόμενο εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας από τον Π. Κουρουμπλή την ανεμπόδιστη και πλήρη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά μείζονα λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων. Και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αντίθετος με αυτή τη μεταφορά, λόγω του ότι τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά φαρμάκων υψηλού κόστους» τονίζει σχετικά.

Σε εγρήγορση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα δεν έχει τη συγκατάθεσή τους, είναι και οι ρευματοπαθείς της Κρήτης, οι οποίοι τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της προμήθειας των ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των Νοσοκομείων. Επί του παρόντος, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πηγή