ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κουρουμπλής: Προς το παρόν έχουμε φάρμακα

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φαρμάκων, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για πόσο διάστημα επαρκούν τα αποθέματα στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» ανέφερε ότι:
«Είμαστε σε τακτική επαφή με την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και εγκρίνονται οι εισαγωγές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς εγκρίσεων για εταιρείες που θέλουν να εισάγουν». Πρόσθεσε δε ότι οι εταιρείες εισαγωγών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να έχουν στοκ 90 ημερών.
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και γίνονται συναντήσεις με τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων, με τις εταιρείες εισαγωγών, με τις φαρμακαποθήκες και με τους φορείς των φαρμακοποιών. Υπάρχει ένας συντονισμός. Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή ότι έχει αλλάξει παρά τη δυσκολία που υπάρχει λόγω των μέτρων, η ροή διακίνησης του φαρμάκου στους χώρους και από τους φορείς που πρέπει να διακινείται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση «πόσο αντέχουμε σε αυτό το ειδικό καθεστώς» ο υπουργός Υγείας είπε: «Από τη στιγμή που δεν εμποδίζονται με οποιονδήποτε τρόπο οι εισαγωγές και η διαδικασία -η ροή- λειτουργεί όπως λειτουργούσε, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει...».

Μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας
Ο κ. Κουρουμολής τάχθηκε «υπέρ των μεταρρυθμίσεων» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική δημόσια ζωή έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Το βλέπω στο υπουργείο μου. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Φαρμάκου που συνιστώ αυτή τη στιγμή θα μου δώσει τη δυνατότητα να μαζέψω του χρόνου τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα».
Προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές στην διαδικασία απόκτησης ειδικότητας: «Αυτή τη στιγμή φεύγουν τα παιδιά μας, τα καλά μυαλά του τόπου, οι γιατροί γιατί πρέπει να περιμένουν 3 - 4 χρόνια να κάνουν ειδικότητα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, θα το αλλάξω, θα κάνουμε εξετάσεις. Όποιοι είναι ικανοί θα παίρνουν προτεραιότητα...».

Πηγή: healthview