ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αναπόφευκτο το rebate ακόμη και σε απευθείας πωλήσεις από τα φαρμακεία

Νέο «rebate» για τις φαρμακευτικές εταιρίες προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας σε περίπτωση απευθείας πωλήσεων προς τα φαρμακεία. Σύμφωνα με την απόφαση, «στις περιπτώσεις που οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας πραγματοποιούν απευθείας πωλήσεις προς τα φαρμακεία, επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το χονδρεμπορικό κέρδος που έχει ενσωματωθεί στην τιμή των φαρμάκων ως κέρδος των φαρμακέμπορων».

Στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται: δεδομένου ότι η αναλογία πωλήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχεί στο 80% των πωλήσεών τους, οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα χορηγούμενα σκευάσματα απευθείας προς τα ιδιωτικά φαρμακεία καταβάλουν το χονδρεμπορικό κέρδος που αντιστοιχεί στο 80% των πωλήσεων που δηλώνουν.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή αυτή γίνεται με την υποβολή καταστάσεων πωλήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ στις οποίες θα δηλώνουν την αξία των απευθείας πωλήσεών τους προς τα φαρμακεία, όπου θα φαίνονται αναλυτικά και συγκεντρωτικά οι πωλήσεις που πραγματοποίησαν προς τα φαρμακεία και το χονδρεμπορικό κέρδος που αναλογεί σε αυτές.