ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κουρουμπλής: Αποσύνδεση του κόστους R&D από την τελική τιμή των φαρμάκων

Να αποσυνδεθεί το κόστος της Έρευνας και Ανάπτυξης από την τελική τιμή των φαρμάκων με την εισαγωγή νέων μοντέλων για τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς, αντί των φαρμακευτικών εταιρειών, πρότεινε στην χθεσινή ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Πρότεινε επίσης τα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται στο μέλλον από κοινού, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για τις τιμές των νέων φαρμάκων με τη φαρμακευτική βιομηχανία, έτσι ώστε τα φάρμακα να καταστούν στο μέλλον προσβάσιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη. 

Επίσης, πρότεινε τη μείωση της διάρκειας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, είπε, θα βελτιωθεί σημαντικά η κοινωνική απόδοση των δημοσίων επενδύσεων στον τομέα της υγείας. Ο υπουργός έκανε αναφορά και στην Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, διέρχεται μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Δέκα χρόνια πριν, το ελληνικό σύστημα υγείας κατατασσόταν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια της ακραίας λιτότητας, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, απότομη μείωση των μισθών και εκρηκτική ανεργία, το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. 

Επιπλέον Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος δέχονται τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία σε διεθνές και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη των δομών στα σημεία εισόδου και να διασφαλιστoύν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας που θα αποτρέψουν την πιθανή μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών.

Πηγή: HealthDaily